• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UVODE SE NOVA OGRANIČENJA! Lakše do POSLA u državnim preduzećima, ići će se kraćim putem, ima samo jedna PREPREKA

Autor Marija Ivetić

Popuštanje zabrane zapošljavanja u javnom sektoru.

Za radnu knjižicu u javnom sektoru od sledeće godine se neće čekati zeleno svetlo Vlade – to predviđaju Izmene zakona o budžetskom sistemu. Popuštanje zabrane zapošljavanja u javnom sektoru najpre će se sutra, između ostalog, razmatrati na skupštinskom Odboru za finansije. Dan kasnije i pred poslanicima.

Do stalnog posla u državnim preduzećima i ustanovama od 1. januara ići će se kraćim putem, ali ne bez prepreka. Zapošljavanje će posle sedam godina biti lakše, ali sa novim ograničenjem – broj novozaposlenih ne sme da bude veći od 70 odsto ukupnog broja onih koji su prestali da rade u prethodnoj godini.

Možda će vas zanimati

"Želja je bila da se taj sistem ne olabavi, nego da se na neki način uredi tako da ne treba svaki zaposleni ili novozaposleni da ide na komisiju za zapošljavanje vlade, već da se odgovornost prenese na institucije koje zapošljavaju", rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Zaposlenih u Elektroprivredi Srbije je više od 25 i po hiljada. Iako stručnjaci procenjuju da je deseti deo zaposlenih višak, iz tog preduzeća tvrde - nedostaje im kvalifikovana radna snaga.

"Kada se pojavi grupa kvalitetnih montera koji žele da rde u EPS-u, grupa rudara, mi imamo problem da ih zaposlimo i oni da bi obezbedili egzistenicju odu na drugu stranu. Mislim da će ova zabrana zapošljavanja dati mogućnost da tu iznivelišemo broj zaposlenih i da rešimo problem", navodi direktor EPS-a Milorad Grčić.

Korak ka rešenju problema - tako odluku vlade ocenjuje Svetska banka. Fiskalni savet upozorava da se problem neće rešiti.

"Rizik je da ćemo ponovo imati zapošljavanje u pogrešnim sektorima, da i dalje nećemo rešiti te strukturne neravnoteže. Dokle god mi nemamo tehničke analize, uključujući i taj centralni registrar da znamo ko su tih pola miliona zaposlenih u javnom sektoru, na kojim pozicijama, uz koje kvalifikacije, mi ne možemo da sprovedemo ni suštinsku reformu platnih razreda ni racionalizaciju javne uprave", istakao je Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta.

"Ono što treba raditi u narednom periodu je da se aktuealna sistematizacija koju imaju korisnici budžetskih sredstava da se ona unapredi i daju pravu sliku o stvarnim potrebama o broju zaposlenih u skladu sa mandatom institucije. Ono u čemu Svetska banka pomaže je da novi sistem za uplaniranje kadrova i zapošljavanje bude usvojen najkasnije do 2023.godine", dodao je Srđan Svirčev iz Svetske banke.

A do 2023. godine trebalo bi i da važe nova pravila o zapošljavanju u javnom sektoru koja, ako budu usvojena, stupaju na snagu od 1. januara.

(Mondo/RTS)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mirko

Zapravo ovo je tezak spin. Pre ste kad se uprazni mesto mogli da zaposlite nekog a sad ni to vec 70%. Dakle u praksi ostaje jos stroza zabrana zaposljavanja u vitalnim javnim sektorima poput zdravstva i obrazovanja, a otvara se mogucnost dodatnog neracionalnog zaposljavanja botova u javnim preduzecima poput epsa, poste, telekoma itd.

Hmmm

U drzavnom sektoru plate ne bi trebalo da budu vece od plata u privatnom sektoru.....privatni sektor omogucava svim zaposlenim kojima je drzava poslodavac da prime platu i penziju....ili mozda gresim

Ralekle

Samo nek se puni državni sektor dok nam se ne raspadne država skroz. Mesto da se prepolovi. Propast zagarantovana!

special image