• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI POSLODAVAC SME DA KAŽE KO JE ZARAŽEN KORONOM? Zbog nepravilnog reagovanja može čak biti i KRIVIČNO gonjen

Autor Tamara Jovanović

Situacija koja je mnogobrojne poslodavce zatekla nespremne.

Zbog situacije u vezi sa korona virusom, mnoge firme koje su u mogućnosti organizovale su rad na daljinu, međutim, u situacijama gde to nije moguće, postavlja se pitanje koje je adekvatno ponašanje ako u kolektivu postoji zaraženi, kao i da li je potrebno da poslodavac obavesti sve zaposlene, ili da stavi zaraženog na prvo mesto i sačuva njegovu privatnost.

Zlatko Petrović, pomoćnik generalnog sekretara u službi Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, dao je odgovor na ovu nedoumicu.

Možda će vas zanimati

"Ukoliko nacionalni zakon tako nešto dozvoljava, poslodavac bi trebalo da obavesti ljude u kolektivu o licu koje je zaposleno. Međutim, prethodno to isto lice mora da obavesti da će to uraditi i voditi računa da se takvim jednim obaveštavanjem ne ugroze integritet i dostojanstvo samog tog lica", naveo je Petrović za portal "Nova ekonomija" i dodao:

"Drugim rečima, tu bi kolektiv trebalo da bude obavešten da je bio u kontaktu sa licem koje je zaraženo, kako bi na vreme mogao da se testira, a samim ti i preduzme druge odgovarajuće mere."

Poenta je u tome da poslodavac ne bi trebalo da obaveštava druga lica, pre nego što samo to lice ne obavesti da će morati da saopšti podatke da je on zaražen.

Zlatko je naveo primer da je jedna lokalna samouprava na Fejsbuk profilu objavila javno podatke o zaraženima virusom korona.

"To je jedna nedopustiva stvar, situacija u kojoj je čak Poverenik podneo i krivičnu prijavu jer je to krivično delo", istakao je on.

(Mondo/Nova ekonomija)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image