• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RADITE SKRAĆENO ZBOG EPIDEMIOLOŠKIH MERA? Evo koliku platu poslodavac mora da vam da, i šta učiniti ako to nije slučaj

 Tamara Sekulović
Autor Tamara Sekulović

Skraćeno je radno vreme i obim posla zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata i tržnih centara posle 17 časova i njihovo potpuno zatvaranje vikendima.

 skraceno radno vreme plata zakon korona virus mere Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Goran Sivački

Skraćeno radno vreme kafića, restorana i tržnih centara jedna je od mera suzbijanja korone koja je već neko vreme na snazi, a definitivno će biti aktivna do 18. decembra, dok posle toga mere mogu biti i rigoroznije u zavisnosti od odluke Kriznog štaba.

I dok takvo stanje izaziva nervozu, pre svega, vlasnika, veliki strah stvorilo je i među radnicima.

Možda će vas zanimati

Njihovo glavno pitanje sada je visina plate, a ona u ovoj situaciji zavisi i od zakona, ali i od volje i mogućnosti poslodavca. Zakonski minimum je nešto više od 30.000 dinara.

Prema saznanjima, pojedini ugostitelji, pre svega vlasnici kafića već su svojim radnicima najavili da će novo, skraćeno vreme i smanjeni obim posla uticati na njihove plate.

Šta kaže zakon

"U skladu sa odredbom člana 116. Zakona o radu, za vreme prekida rada, odnosno smanjenja obima rada do kojeg je došlo bez krivice zaposlenog, najduže 45 radnih dana u kalendarskoj godini, zaposleni ima pravo na naknadu zarade najmanje u visini 60% prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, s tim da ne može biti manja od minimalne zarade utvrđene u skladu sa zakonom", rekli su za "Telegraf" iz Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.

Takođe, odredbom člana 117. Zakona o radu, propisano je da zaposleni ima pravo na naknadu zarade u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu za vreme prekida rada do koga je došlo naredbom nadležnog državnog organa ili nadležnog organa poslodavca zbog neobezbeđivanja bezbednosti i zaštite života i zdravlja na radu, koja je uslov daljeg obavljanja rada bez ugrožavanja života i zdravlja zaposlenih i drugih lica.

"Dakle, za deo radnog vremena utvrđenog ugovorom o radu u kojem zaposleni u ugostiteljskom objektu ne radi, odnosno odsustvuje sa rada zbog privremenog skraćenja radnog vremena, kao jedne od mera Vlade u suzbijanju epidemije КOVID19, poslodavac je dužan da zaposlenom, u skladu sa odredbama čl. 116. i 117. Zakona o radu isplati naknadu zarade", jasni su u resornom ministarstvu.

Šta da radite i kome da se žalite ako nije tako?

Ukoliko zaposleni smatra da su njegova prava iz radnog odnosa povređena, može se obratiti nadležnoj inspekciji, kažu nam u Ministarstvu.

Za grad Beograd, ukoliko je razlog obraćanja smanjenje plate i druge pojedinosti u vezi sa radnim odnosima, zaposleni može da se obrati na broj 011/2602 - 593, dok je za prigovore u vezi sa kršenjem propisanih mera bezbednosti i zdravlja na radu broj 011/2606 - 555.

Za druge gradove, zaposleni mogu da kontaktiraju nadležnu inspekciju rada u svom mestu ili okrugu.

(Mondo/Telegraf)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pare

Pare se beru na drvetu, pa bez obzira koliko radimo treba da isplatimo platu i to nije problem jel? Skraceno radno vreme, ogranicen broj ljudi u objektu, a ti samo daj pare. Nismo mi na budzetu kao Kon i gospoda, pa radili ili ne imamo platu na grbaci naroda

Zare

@Pare Koliko vam košta jedna kafa,kisela voda bagro kapitalistička!!

Ugostitelj

Ne moramo mi nista. Upropastili ste nam posao iako placamo sve regularno. Odakle da platim radnike kad ste nas etiketirali kao leglo zaraze. Porez isti doprinosi isti nista nije smanjeno niti ublazeno. A ocekujete da placamo isto. Da vidim jednog ugostitelja koji ce da pokrije iste plate kao pre godinu dana.

special image