• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SPAS ZA DUŽNIKE: Zakon o "švajcarcima" na snazi!

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Zakon kojim se rešava problem zaduženih u "švajcarcima" od danas je na snazi.

 Leks specijalis o "švajcarcima" na snazi od danas Izvor: Mondo
Izvor: Mondo

To znači da bankama upravo počinje da teče rok od 30 dana tokom kojih dužnicima treba da dostave predlog konverzije kredita iz franaka u evre, uz otpis glavnice od 38 odsto i novu kamatnu stopu, važeću na dan 31. marta ove godine.

Onog trenutka kada dobije preporučeno pismo iz banke, dužniku počinje da teče rok od 30 dana, da odgovori da li je za konverziju ili ne.

Usvojeno: KONAČNO rešenje za "švajcarce"

Advokat Jelena Pavlović, članica Upravnog odbora Udruženja ĆF, koja je učestvovala u pregovorima sa bankama o načinu rešavanja ovog problema, upozorava da dužnici treba da obrate pažnju i ne propuste predviđene rokove. I to ne zato što se sa bankom ne mogu i kasnije dogovoriti, već zato što bi to moglo da im donese određene troškove.

Zakonom je predviđeno da kamatna stopa ne može biti veća od 3,4 plus tromesećni ili šestomesecni EURIBOR, odnosno fiksna kamatna stopa ne može biti veća od 4 odsto.

Ona za “Politiku” kaže da je ovim zakonom predviđeno da se ne plaćaju ni troškovi notara, ni katastra, a uz to svaki otpis bilo kolikog dela duga smatra se prema poreskim propisima ostvarenim prihodom gra?ana.

To znači da bi na otpisani deo glavnice zaduženi u švajcarcima trebalo da plate i porez. Međutim, leks specijalisom je predviđeno da ovakav otpis neće biti tretiran kao prihod i da na njega neće biti obračunavan porez.

Upravo zbog tih olakšica predviđenih zakonom u smislu oslobođnja troškova važno je da se konverzija kredita uradi u okviru predviđenih rokova, upozorava Pavlović.

Protest zbog "švajcaraca": Letela jaja iz zgrade suda

Problemi klijenata koji otplaćuju rate kredita u švajcarskim francima poznati su već duže vreme. Najviše njih se zadužilo za kupovinu stana 2007. godine. Kamate na franke su bile 4,5 odsto, a za kredite u evrima dva puta više. Tada je franak bio 48 dinara, a danas je između 104 i 105 dinara, tako da je rata od 19.400 dinara, kolika je bila tih godina skočila na 48.960 dinara.

Vrhovni kasacioni sud zauzeo je 2. aprila stav da je ništavna odredba ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, ukoliko banka nije dostavila dokaz da se ona zadužila u toj valuti za plasman odobrenih sredstava.

Reč je o 16.800 predmeta građana koji su se žalili sudovima zbog prezaduženosti u švajcarskoj valuti.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Paim

Kad pre vec doneše i zakon?! Znači svi mi plaćamo njihove kredite?! Lepo, jel tako finansiramo i Zvezdu i partizan-radi mira u kući?! Dajte narodu hleba i igara, platu od 350.eura i toeto!!

Vera

Ovo nije spas za dužnike, nego za banke. Da su ih dužnici tužili, između ostalo i na osnovu stava Vrhovnog kasacionog suda, banke bi prošle puno lošije, a dužnici puno bolje. Takođe, ne bi se uzimale ni pare od ostalih poreskih obveznika. Banke treba da budu zahvalne onima koji su doneli ovaj zakon i onima koji ubeđuju dužnike da a prihvate. U svim okolnim zemljama situacija je rešena na mnogo bolji način. Ja ne prihvatam, tužiću banku. Možda će malo potrajati ali će mi biti daleko isplativije.

Boban

Napišite koliko je evro bio 2007. a koliko danas. Ko će tim ljudima da pomogne?

special image