• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JOŠ JEDAN NOVI POREZ KAKAV DO SADA NIJE POSTOJAO: Čak i ako dobijete poklon, moraćete da platite

Autor Dušan Ivković

Poznato je i koliko će on iznositi

 novi porez kriptovalute bitkoin poklon Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Kupovina bitkoina u Srbiji nije bila popularnija do sada.

Rapidan rast vrednosti ove kriptovalute povećao je poslednjih nedelja i broj naših građana koji trguju digitalnim valutama. Istovremeno se povećao i broj onih koji razmišljaju da poklone ili već poklanjaju bitkoin dragim ljudima. I upravo je tu važno znati da ovakav poklon "modernog doba" nosi i trošak.

Možda će vas zanimati

Novim zakonom koji reguliše trgovinu kriptovalutama, a koji od skora ima i Srbija, predvideo je naime još jedan porez o kome bi građani trebalo da povedu računa.

Kako se navodi, porez na nasleđe ili poklon plaća se ukoliko je predmet gotovina, štednja, depozit u banci, ali i digitalna imovina, odnosno kriptovalute. Stopa poreza je proporcionalna i iznosi 2,5 odsto.

Poreza na nasleđe i poklon oslobođene su pritom osobe u prvom stepenu srodstva, odnosno direktni potomci, supružnici i roditelji. Ne i kumovi i prijatelji, a koji najčešće i dobijaju digitalne valute za poklon.

A nije nemoguće da bitkoin dobijete na poklon. Setite se priče kada su građani Srbije za neke posebne datume od prijatelja i kolega često na poklon dobijali jedinice investicionih fondova. I to se događalo baš na počecima razvoja ove industrije u našoj zemlji.

Statistika govori da su korisnici kriptovaluta uglavnom muškarci u dvadesetim i tridesetim godinama koji su solidno tehnički "potkovani". Međutim, u periodima kada cena naglo raste, pojavljuje se i veliki broj ljudi van navedene kategorije.

Provizija i do 10 odsto

Trgovinu kriptovalutama prate i provizije i one umeju dosta da variraju, bilo da se radi o kupovini ili o prodaji. One zavise i od načina kupovine/prodaje, ali i od trenutnog odnosa ponude i potražnje. Poznavaoci prilika kažu da se kreću i do 10 odsto.

Zarada - fantastična!

Ako se pitate koliko možete zaraditi na kriptovalutama dovoljno je reći da je jedan bitkoin pre godinu dana vredeo oko 9.500 dolara, dok je ovih dana na nivou od 30.000 dolara! Ipak, cene dosta osciliraju, pa je tako u međuvremenu u martu cena pala i na samo 5.300 dolara. Najintenzivniji rast zabeležen je u proteklih mesec dana, kada je vrednost bitkoina uvećana za 50 odsto.

Ekonomisti, ipak, upozoravaju.

"U trenutnoj fazi kriptovalute ne možemo posmatrati kao klasičan novac, jer pokazuju visok stepen oscilacije - skokova i padova u vrednosti. Kao što danas vredi 30.000 dolara, već sutra može vredeti značajno manje", ocenio je ekonoista Mališa Đukić.

(Mondo/Blic)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Komentari 51

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Čikago

Zemljaci moji, s vašim rezonom neće Srbija nikada da se podigne, vi ste oni koji je vuku u blato. Porez na sve mora da se plati! Kako mislite da država funkcioniše? Vi bi od države sve, a državi ništa! Ovde moraš, ako ti dođe poreska, da imaš papir i za neku sliku što si je dobio na poklon i da platiš porez na to. Pa, zašto je USA ekonomija najjača na svetu? A, iz toga proizilazi i svaka druga moć, sviđalo se to nekome ili ne. Tek se Srbija malo podigla, a drparoši bi odmah da je povuku u blato! E, blago vama...

Promene hitno

Sve vas podrzavam koji imate cake da zeznete ovaj sistem koji samo steti narodu. Nije niko od vas oteo nesto nekome nego je zaradio, a vlast je toliko slaba da se pocela kaciti na sve samo da puni budzet. Svakako novac koji se zaradi mora se potrositi, ali ne da me ostavi zivot na rub egzistencije da ne mogu da prezivim od meseca do meseca. PRvo plati racune pa zivi, mhm svi znamo koliko je to jedva moguce i gotovo nemoguce!!!

Luka

Ne lozite se. BTC nije bas tako anoniman kako vi mislite. Sta god vi radili, cuvali na serverima, walletima, prodavali, kupovali, poklanjali, ili kopali, onog momenta kada ga prodate, odnosno konvertujete u novac (evro ili dolar), kako biste dosli do tih para da budu spremne za trosenje, morate da napravite glupi, ofucani, klasicni virman na vas devizni racun, pa sa njega da podignete karticom na bankomatu. E, tu vas Vule i poreska cekaju, cim stigne virman na racun, taj novac se blokira, banka zove da dokazes poreklo novca, pa ako si dokazao da si prodao BTC, porez 2.5%, a ako nema dokaza, onda si Freelancer, i porez je 60%. :D

special image