• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BEOGRAĐANIN PLATIO POREZ MILIONE, A SOPOĆANIN SVEGA 800 DINARA! Ovo je najmanje plaćeni porez na imovinu u Srbiji

 Tamara Sekulović
Autor Tamara Sekulović

U čemu je razlika i šta određuje cenu poreza?

 porez na imovinu sta sve podrazumeva kako se placa Izvor: Mondo/Goran Šivački

Najmanji porez na imovinu na teritoriji Beograda od 800 dinara platio je ove godine stanovnik Sopota. S druge strane, nešto više od 5,1 milion dinara poreza na imovinu platio je takođe stanovnik sa teritorije Beograda. Razlika u njihovim poreskim rešenjima je veća od 6.000 puta!

Najmanji porez na imovinu fizičkih lica za 2020. godinu u iznosu od 800 dinara, platio je poreski obveznik po osnovu kuće za stanovanje površine 19,34 kvadrata koja se nalazi na teritoriji opštine Sopot, potvrđeno je u Sekretarijatu za javne prihode. Dnevno je to nešto više od 2 dinara.

Možda će vas zanimati

Za isti period, jedan Beograđanin platio je skoro 43.000 evra poreza, ali za mnogo veću imovinu. Ovaj poreski obveznik porez je je platio po četiri osnova - za ukupno 288 kvadrata stanova platio je 151.104 dinara, dok je za kuće površine 1.278 kvadrata platio porez od 4.022.095 dinara.

Isti poreski obveznik platio je i nešto više od 10.000 dinara poreza za garažu, kao i skoro milion dinara za građevinsko zemljište površine 4.382 kvadrata.

  • građevinsko zemljište, 4.382 m2 - porez 923.138 dinara
  • kuće za stanovanje, 1.278 m2 - porez 4.022.095 dinara
  • stanovi, 288 m2 - porez 151.104 dinara
  • garaža, 50 m2 - porez 10.479 dinara

Visina poreza na imovinu zavisi od kvadrature imovine kao i zone i opštine na kojoj se nekretnina nalazi. Na cenu utiče i vrsta imovine, te nije isto da li je u pitanju stan u stambenoj zgradi, kuća, garaža ili ostava.

Kod zemljišta na cenu utiče vrsta u smislu da li je u pitanju građevinsko, poljoprivredno ili šumsko zemljište.

Prema novim propisima, građani će sledeće godine biti oslobođeni poreza za objekte koji služe za proizvodnju hrane – prostor za držanje životinja, pušnice, ostave za stočnu hranu, ambare... Ukoliko vlasnici ovakve objekte izdaju u zakup porez će morati da plate.

Porez će morati da se plati i na ostale objekte u dvorištu, poput kotlarnica, bunara, podruma, bazena. Ovi pomoćni objekti biće svrstani u istu grupu sa garažama, a njihove prosečne cene utvrđuju opštine i gradovi na osnovu prometa u svakoj zoni.

Porez na imovinu plaća se, inače, kvartalno, i to u roku od 45 dana od dana početka tromesečja, tako da rate dospevaju oko 15. u mesecu: februaru, maju, avgustu i novembru.

Za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu obveznik plaća zateznu kamatu, koja trenutno iznosi 9,25 odsto godišnje.

Za izbegavanje plaćanja poreza na imovinu predviđena je kazna od 5.000 dinara.

(Mondo/Blic)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sasa

Nebitno je ko je u pitanju, ali za 43.000 eur godisnje, moze sam da plati uredjenje pola ulice. Sramotno mnogo se naplacuje ovaj porez, a ni za sta! U centru NS kao i u centru BG zivi mnogo penzionera koji jedva krpe kraj sa krajem i onda im neki birokrata koji se ugradi u svaki posao na teritoriji opstine, poveca porez kao da im je on pravio te kuce! Ma neka crknu oni koji nemaju. Neka se presele 50km od centra BG.. Centar je ionako za one koji imaju 40.000 eur da plate porez!

Vlad

@Sasa ko zivi u centru bg grada neka placa sve sto je privilegijom ustanovljeno, porez na izdavanje na dan, parkinge, ekolosku taksu za smog, porez na bg na vodi, dorčol, vračar itd. Prva zona, elitizam, politikanstvo. R. Domanovic ili Nušic bi napisali o mnogo čemu.

special image