• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EPS PREUZIMA STRUJOMERE, ŠTA TO TAČNO ZNAČI ZA GRAĐANE: Rok je 8 dana, ko ne pristane moraće da plati!

Autor Marija Ivetić

Potrošači treba da znaju da, kao i do sada, o svim instalacijama koje se nalaze u stanu oni treba da brinu i da ih održavaju.

Operater distributivnog sistema "EPS distribucija" (ODS) preuzima sve strujomere i instalacije, a time i obavezu i troškove njihovog održavanja. Ovaj proces se sprovodi u skladu sa Zakonom o energetici, a plan je da se u upravo započetoj fazi preuzme 650.000 mernih uređaja u Srbiji.

Potrošači ne moraju da potpišu ugovor o preuzimanju, ali u tom slučaju oni ostaju odgovorni za ispravnost i održavanje opreme i uređaja.

Možda će vas zanimati

Ovo saopštavaju iz "Elektroprivrede Srbije", najavljujući bolje uslove za korisnike. Čitav proces preuzimanja je pravne prirode i predstavlja samo formalnost. EPS je i do sada brinuo o bezbednosti i menjao uređaje gde god je to bilo potrebno. Zakon o energetici propisuje da sva merna mesta treba da budu u vlasništvu operatera distributivnog sistema. Potrošači treba da znaju da, kao i do sada, o svim instalacijama koje se nalaze u stanu oni treba da brinu i da ih održavaju.

Prethodnih dana na adrese građana stizala su obaveštenja od "EPS distribucije" da je potrebno da zaključe ugovor kojim ODS preuzima merne uređaje, merno razvodne ormane, priključne vodove, instalacije i opremu u ormanima.

Pojedine potrošači koji imaju kuće i koji su sami finansirali dovođenje struje do svojih domova, od kojih su neki za to svojevremno izdvojili 4.000 nemačkih maraka, zanima kako sada ODS postaje vlasnik nečega što su oni platili.

"Ukoliko korisnici sistema ne potpišu ugovor o preuzimanju, ostaju odgovorni za ispravnost i održavanje mernih uređaja i navedene opreme, što znači da će snositi sve buduće troškove", odgovaraju iz EPS-a.

Oni ističu da potrošači nemaju nikakve izdatke u vezi sa preuzimanjem strujomera i opreme. Taj postupak, kako navode, ne znači istovremeno i zamenu postojećih mernih uređaja, već će se to raditi u skladu sa propisima. Čitav proces odvija se po fazama. Od ukupno 3,7 miliona mernih mesta, "EPS distribucija" je do sada preuzela njih oko 600.000.

"U sada započetoj fazi, biće preuzeti merni uređaji i oprema korisnika na 163.280 mernih mesta na području Beograda, u Novom Sadu na 168.610, Kraljevu 163.670, Nišu 104.260 i na distributivnom području Kragujevca 50.180", preciziraju u EPS-u.

Darko Nedović iz "EPS distribucije" ističe da će preuzimanje mernih mesta u nadležnost tog preduzeća doprineti u borbi protiv nelegalnih priključaka i krađe struje. On je naglasio da je primarni cilj unapređenje kvaliteta distribucije električne energije.

Obaveštenje o preuzimanju mernog uređaja i opreme, kao i ugovor u dva primerka, dostavljeni su korisnicima sistema na adresu uručenja računa za električnu energiju, objašnjavaju u EPS-u.

"Jedan potpisan primerak ugovora potrebno je vratiti nadležnom ogranku "EPS distribucije" na naznačenu adresu, u roku od osam dana. Ugovor može potpisati samo korisnik sistema ili osoba koja ima zakonsku punomoć. Ukoliko neko nije kod kuće ili iz opravdanih razloga ne potpiše u roku od osam dana, moći će i naknadno to da uradi".

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo/Novosti)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 148

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragan

I kod mene bili neki bez ikakvih dokumenata sa Ladom Nivom Prištinskih tablica I doneli brojilo iz 1984 da ga ugrade umesto mog brojila iz 1998.Pošto mi nisu pokazali nikakva dokumenta ja ih izbacio iz dvorišta.Šta će dalje biti ,pojma nemam.

Žicar

Problem nastaje za one koji zadrze svoje brojilo: kad se zavrsi ova muljacina oko potpisivanja, krenuce u "procenu stanja brojila" i gle cuda - 90% tih koji nisu predai brojila mafiji ce umati nebazdarena brojila i postoji rupa gde mogu da vam pripisu da ste navodno potrosili vise nego sto je brojilo izmerilo i naplacivace retroaktivno. Tu moze da dodje do ozbiljne cifre... :( Nema izlaza narode, ceo sistem je napravljen da pljacka obicnog gradjanina a ne da mu sluzi.

Mile

@Žicar Kad si tako pametan, ako vetar polomi granu i pokida žice od priključka na banderi, hoćeš li ti platiti povezivanje ovima što ne potpišu ugovor? Pošto se ovo radi zbog postavljnja novih brojila, koja se nalaze van zemljišta potrošača, hoćeš li im ti platiti oko 100.000 dinara za novo brojilo, postavljanje i priključuvanje? Jer ako ostaneš vlasnik priključka, ide o tvom trošku.

special image