• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PENZIONERI DOBIJAJU 110 EVRA, ALI TO NIJE SVE: Naši najstariji mogu da očekuju još jednu pomoć!

Autor Aleksandar Nastevski

Penzionerima će dobro doći 110 evra, ali očekuju i pomoć u lekovima

Pomoć za 1,7 miliona penzionera u Srbiji od oko 110 evra (po 30 u maju i u novembru, plus još 50 evra posebno) koju je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pozdravljaju gotovo sva penzionerska udruženja.

Iako termin u kome bi trebalo da dobiju tih dodatnih 50 evra još nije obelodanjen, u penzionerskim savezima i udruženjima priznaju da su očekivali skromniju pomoć, poput one s kraja prošle godine kada su dobili od 3.000 do 5.000 dinara. I pritom nisu očekivali da će pomoć biti linearna, već da će je primiti samo najugroženiji.

Možda će vas zanimati

Đuro Perić, poslanik PUPS-a u Skupštini Srbije, kaže da je dobro što država nastavlja da brine o penzionerima i što ovog puta najstariji nisu poneli ceo teret pandemije, kao što je bio slučaj s ekonomskom krizi kada su im penzije četiri godine bile umanjene.

"U okolnostima u kojima živimo skoro godinu dana, što se u velikoj meri odražava na privredu, priliv para i dolazak stranih investicija, svaka pomoć je dobrodošla. Novčana pomoć za najsiromašnije i te kako je važno", kaže Perić i dodaje da – dok pandemija ne prođenije realno očekivati rešavanje pitanja nadogradnje švajcarske formule koja bi garantovala da penzije ne padaju ispod 50 odsto od prosečne zarade.

Prof. dr Andreja Savić, predsednik Saveza penzionera Srbije, pozdravlja najavljenu pomoć od 110 evra, ali ukazuje da penzioneri takođe očekuju da dobiju obećanu pomoć u lekovima i vitaminima, jer je reč o najranjivijoj kategoriji stanovnika.

"Ova nova novčana pomoć ne ulazi u osnovicu za obračun penzija, ali u ovakvim okolnostima nije realno očekivati više", ukazuje Savić i dodaje da je teško reći da li će švajcarska formula biti unapređena, već je realnije očekivati da će to pitanje doći na dnevni red tek kada se privreda u potpunosti oporavi.

Jovan Tamburić, predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica, međutim, smatra da je ovaj novac trebalo da završi na računu onih kojih primaju manje od 100 evra mesečno, a takvih je skoro 270.000.

"Novac koji će ove godine u visini od oko 30 milijardi dinara biti podeljen penzionerima dokazuje da država ima para za povećanje najniže penzije i ukidanje diskriminacije poljoprivrednih penzionera koji primaju najniže ili ispod najniže penzije. Dakle, ima novca, ali se – umesto na povećanje najniže penzije za više od 450.000 penzionera koji primaju manje od 18.000 dinara – pare bacaju 'iz helikoptera' i onima koji ne žive toliko teško", ističe Tamburić.

Podseća da poljoprivrednih penzionera koji primaju do 10.000 dinara ima 103.994, a da prosečna penzija iznosi 11.893 dinara i nju mesečno dobija još 163.148 njih, dakle skoro 270.000 osoba. Manje od iznosa najniže penzije, prema statistici PIO fonda, od novembra prima 201.023 penzionera. A kada se sabere broj penzionera fonda samostalnih delatnosti, zaposlenih i poljoprivrednika najniži iznos penzije prima ukupno 239.876 osoba.

"I pored veoma često ponavljane ocene da su penzioneri doprineli finansijskoj konsolidaciji države navodno pristajući na privremeno smanjivanje penzija u periodu od četiri godine još uvek niko iz države ne pominje kada će se te umanjene penzije nadomestiti oštećenim penzionerima", zaključuje Tamburić.

(Mondo/Politika)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i OVO

Komentari 24

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Drug clan

Uzmite penzosi 110 e, trebace vam da platite internet, da mozete da gledate decu i unuke koji su otisli preko

?

Nije mi jasno zasto kukate? Krivi su penzioneri,uuuuu VELIKE pare dobijaju,da nece znati kako da potrose.A zasto vam ne smeta sto su auto-prevoznici dobili 600eura po busu,hotelijeri koliko po sobi i krevetu pomoc,90.000 pevaci i pevacice.To vam ne smeta,a smeta vam 5.000 sto ce dobiti penzioneri.Ili vam mozda smeta sto ce dobiti vitamine?

Aries

Šta sad kukate vi nezaposleni,pa valjda se podrazumeva da ćete i vi dobiti ovu pomoć,valjda ste punoletni???

special image