• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CENTRALNE BANKE IZDAVAĆE DIGITALNE VALUTE? Kupovina kriptovalutom već moguća, upotreba gotovine u svetu opada

Autor Aleksandra Vasić

Tržište kriptovaluta ovih dana raste i vlasnici digitalnih valuta zadovoljno "trljaju ruke", budući da cena njihove imovine skače iz dana u dan.

 najveca vrednost bitkoina  Izvor: MONDO/Uroš Arsić, YouTube/ Printscreen/ BitBoy Crypto

Pravu "pomamu" za najpoznatijom kriptovalutom na svetu izazvala je vest da je kompanija Tesla kupila bitkoine u vrednosti od 1,5 milijardi dolara. Ova kompanija planira da uskoro za nabavku vozila prihvati plaćanje u digitalnoj valuti, pišu svetski mediji.

Nakon ove vesti, vrednost bitkoina je skočila na 43.200 dolara. Za samo 24 sata, bitkoin je ojačao neverovatnih 23,93 odsto i prodavao se po ceni od 48.049 dolara, što je svojevrsni rekord.

"Plaćanje digitalnim valutama je sve bliže čim je jedna svetska kompanija to prihvatlla i ne treba da se iznenadimo ako veliki broj drugih kompanija urade to isto i požele da ulože novac u posedovanje bitkoina i drugih kriptovaluta", kaže za MONDO ekonomista Branislav Mandić. 

Kalifornijska kompanija Tesla koja proizvodi električna vozila nabavila je bitkoine u okviru investicione politike kompanije i planira da za nabavku vozila prihvati plaćanje u digitalnoj valuti, povodom čega su predstavili svoju novu strategiju američkoj Komisiji za hartije od vrednosti.

"Otvoreno su objavili da bi investicije u digitalne valute i "alternativnu imovinu" uskoro mogle da porastu. Oni tako hoće da osiguraju sebe, da prošire svoje domene i stvore šansu za još veći prihod. Nakon takve objave, očekivano je da će veliki broj drugih kompanija takođe da odluči da uloži novac u posedovanje bitkoina. To jeste razlog zašto bitkoin ovih dana dramatično raste", kaže Branislav Mandić. 

Osim toga, druga najpopularnija kriptovaluta ethereum (ETH), kojom trguje čak 10.000 građana u Srbiji, takođe dostiže rekordne vrednosti već treći dan zaredom.

"Sada raste i vrednost drugih kriptovaluta, kao što su altkoin i brojni de-fi projekti. Od sledeće nedelje biće moguće trgovati na Čikaškoj berzi uz pomoć kriptovalute etereum, koji je pre nekoliko dana prvi put probio granicu od 1.500 dolara. Ethereum je najpre je premašio svoju najvišu cenu i dostigao vrednost veću od 1.500 dolara, a zatim i 1.600 pa 1.700 dolara. Ova valuta je za sedam dana dostigla rast od 30 odsto što je neverovatan uspeh", kaže ekonomista za MONDO. 

SOPSTVENE VALUTE ZA TRI GODINE?

Svega nekoliko dana pre skoka cena ovih valuta, istraživanje krovne grupe centralnih banaka i Banke za međunarodna poravnanja pokazalo je da će centralne banke verovatno izdavati sopstvene digitalne valute za naredne tri godine. U istraživanju je učestvovalo 65 centralnih banaka i pokazalo se da 86 odsto njih razmatra prednosti i nedostatke digitalnih valuta.

"Tu se pokazalo da su centralne banke u ekonomijama u razvoju naklonjenije digitalnim valutama od banaka u jačim ekonomijama.To se objašnjava činjenicom da nakon pandemije fizička upotreba gotovine opada na globalnom nivou, a vlade širom sveta žele da se "odbrane od pretnje njihovim moćima štampanja novca" koju predstavljaju kriptovalute", kaže ekonomista Mandić. 

Prema podacima, čak petina centralnih banaka iz glavnih ekonomija izjasnilo se da je izdavanje digitalnih valuta "moguće" u kratkom ili srednjem roku, dok je to bila samo jedna banka prošle godine. 

"Evropska centralna banka najavila je rad na  digitalnom evru, dok švedska E-Kruna dobija na vrednosti. U američkim Federalnim rezervama rečeno je da Amerika "eksperimentiše" sa digitalnim dolarom. Kina je već testirala uvođenje digitalne valute. Narodna banka Kine je proširila testiranje valute Renminbi na svoja tri najveća regiona. Ipak, Bahami su postali prva zemlja koja je lansirala digitalni novac opšte namene, takozvani peskoviti dolar", kaže ekonimista. 

Sve ovo govori da u svetu još nema saglasnosti o kriptovalutama. Istraživanje je takođe pokazalo da više od četvrtine centralnih banaka trenutno nema ovlašćenje da izdaje svoje digitalne valute. Međutim, činjenica je da centralne banke prelaze u praktično eksperimentisanje sa izdavanjem digitalnih valuta

ŠTA DA OČEKUJEMO U SRBIJI?

Neke zemlje želje da budu prve u kriptovalutama i tu vide finansijsku budućnost, druge su potpuno zabranile bilo kakve transakcije, dok je Srbija "negde između", kaže naš sagovornik.

"Zakon o digitalnoj imovini važiće od juna i nastoji da se ta oblast uredi. On ne promoviše upotrebu virtuelnih valuta, već omogućava kompanijama koje imaju inovativne ideje u ovoj oblasti da se finansiraju na  olakšani način. Sama kupovina kriptovalute se neće oporezivati, ali će se svaka transakcija u kojoj se ostvari kapitalna dobit oporezovati sa 15 odsto. Poznato je da je Narodna banka Srbije pozvala građane na oprez u trgovini virtuelnim valutama da ne bi ostali bez uloženog, jer iza virtuelnih valuta ne stoje centralne banke i Vlade", zaključuje naš sagovornik. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Analiticar

To im je cilj , sto veca kontrola financijskim transakcijama , nit vredi papirna valuta vise a i kripto valuta je u istom kosu , manipulacije bogatih.

special image