• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVE O FINANSIJSKOJ POMOĆI DRŽAVE: Ko ima pravo na nju, kako se prijaviti i kada kreću isplate?

Autor Dušan Ivković

Vlada Srbije danas je usvojila novi paket mera.

 finansijska pomoc drzave za punoletne gradjane penzionere privrednike kada je isplata prijava Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Vlada Srbije usvojila je novi, treći, paket ekonomske podrške kojim je predviđena direktna novčana pomoć i građanima i privredi.

"Mere nam pomažu da naša privreda ne izgubi kiseonik, da građani ne izgube posao, da nam penzioneri prežive i da imaju veru u svoju državu, kao i da nastavimo da se razvijamo", rekla je premijerka Ana Brnabić.

Možda će vas zanimati

Kako je ministar Mali nedavno rekao, paket pomoći u vidu 100 evra svim zainteresovanim građanima prošle godine, pokazao se kao više nego efikasan, te je Vlada odlučila da nastavi sa pomaganjem stanovništva tokom pandemije korona virusa.

Pored punoletnih građana, sprema se paket pomoći i za penzionere ali i za privrednike.

Paket pomoći za punoletne građane

Svi punoletni građani, njih 6,1 milion dobiće po 60 evra. Isplata će ići u dve rate, prva u maju 2021. a druga u novembru. Prijavljivanje počinje u aprilu, a ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra.

Nije potrebno dva puta se prijavljivati, a procedura će biti ista kao i prošle godine kada je država davala po 100 evra.

"Mi ćemo tokom ove godine u dve rate isplatiti ukupno 60 evra, prvih 30 evra sledi u maju, drugih 30 evra u novembru, pri čemu će naši najstariji sugrađani dobiti dodatnih 50 evra u septembru", kazao je ministar finansija.

Paket pomoći za penzionere

Penzioneri će pored dvokratne isplate od po 30 evra, koju će dobiti svi zainteresovani punoletni građani, dobiti dodatnih 50 evra pomoći što ukupno daje cifru od 110 evra.

Ministar Mali je u jednom intervjuu rekao da penzioneri ovih dodatnih 50 evra mogu da očekuju u septembru, a u penzionerskim savezima i udruženjima priznaju da su očekivali skromniju pomoć, poput one s kraja prošle godine kada su dobili od 3.000 do 5.000 dinara.

Naši najstariji sugrađani dobiće dodatnih 50 evra, ukupno 110 evra pomoći za one za koje smatramo da su i najugroženiji", objasnio je ministar.

Paket pomoći za privrednike

U okviru podrške privredi, svaki preduzetnik i radnik zaposlen u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima dobiće tri meseca po 50 odsto minimalne zarade. To je ukupno oko 48.000 dinara, odnosno 16.000 dinara mesečno.

Pravo na ovu meru ima 1.505.093 radnika. Mera stupa na snagu od 1. marta ove godine sa prvom isplatom od 8. aprila. Mera ne uključuje banke i finansijske institucije.

Prihvatanjem ovih mera, privrednici se obavezuju da ne smeju smanjiti broj zaposlenih za više od 10 odsto do isteka tri meseca od isplate poslednjeg minimalca, kao i na to da ne mogu isplaćivati dividende.

Privrednici će za dobijanje ovih sredstava moći da se prijavljuju od 1. marta, popunjavanjem obrasca za prijave na portalu Poreske uprave.

(Mondo)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Johnny

A zašto ne dobijaju banke i finansisje institucijeKoliko nas radi tamo sa platama manjim od proseka.

Tana

Ja bi zamolila sve ove mleda kojima je ponizenje i sica da uzmu 60eda daju nama starijima nezaposlenima koji ne mozemo da dobijemo posao jer smo matori za rad a mladi za penziju. Hvala. Pomoc jeste smesna i bruka je sto je tako cepkaju ali nekima i to malo ce znaciti da prezivi.

Stefan

Za laris. Vazi ne mesaj samo u mnozini, imam 24 godine koliko sam bio para potrosio samo sa mojih 14 godina, ti ne mozes da zaradis jos 2 zivota da zivis takve pare, tako da mi nista ne znace 100 evra a jos manje 60, kazem nismo svi isti neko se prodaje neko ne.

special image