• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVO JE NAJGORI "BIZNIS" U SRBIJI: Gubitak je zagarantovan - uložiš 13, a zaradiš 10 dinara

Autor Edin Delibašić

Šest meseci proizvodnje, tri meseca pakovanja, a potom zima...

 najgori biznis u srbiji poljoprivreda krompir Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

Prethodne godine proizvođači krompira bili su zadovoljni cenom, a ove godine mnogi neće uspeti da pokriju ni troškove proizvodnje.

Neke nevladine organizacije pokrenule su akciju koja bi podstakla prodaju, ali će se u rešavanje problema uključiti i Ministarstvo poljoprivrede.

Šest meseci proizvodnje, tri meseca pakovanja, a potom zima – za mnoge pored pijačnih tezgi. Spavaju među džakovima višemesečnog rada.

"Pa grejanje nikako. Veliko ćebe, ponjave stare i to je to. I po troje pantalona se obuku", kaže Ivan Pantelić iz Katića.

Iako je cena krompira bila niska, mnogi nisu uspeli da prodaju ni minimalne količine. Neki proizvođači smatraju da je razlog veći uvoz tog povrća.

Možda će vas zanimati

 Proizvođači krompira iz brdsko-planinskih krajeva Zapadne Srbije tvrde da se razlika u kvalitetu najbolje uočava na poprečnom preseku njihovog i krompira koji je iz uvoza.

"I mi mnogo manje koristimo hemijskih sredstava za zaštitu tog krompira", ukazuje Ilija Mirosavić iz Tabanovića kod Požege i dodaje da je njihov brdsko-planinski krompir po kvalitetu nemerljiv sa drugim.

U pomoć stižu i nevladine organizacije i udrdruženja

Novosadska fejsbuk grupa "Tate" akcijom na društvenoj mreži uspela je da pospeši prodaju za nekoliko ivanjičkih proizvođača.

"Prodali su nam kamion od trinaest tona, od čega smo mi deo para koje zaradimo dali na fondaciju i pomoć njihove sugrađanke Milice Tupanjac, za njeno lečenje", navodi Ivana Pantelić iz Katića.

Možda će vas zanimati

 "Ubrzo smo nakon toga kontaktirani i od strane proizvođača iz Arilja, Despotovca iz drugih naselja, koji su u sličnom problemu i kažu pomozite nam molim vas. Ali Novi Sad sam, to jedno fejsbuk udruženje ne može da pomogne svima, ipak je to na nivou države da na neki način pomogne", ukazuje Jovica Vukša iz grupe "Tate".

U akciju prodaje uključila se i fejsbuk grupa iz Kragujevca, ali proizvođači smatraju da su rešenje mere koje primenjuju pojedine zemlje EU.

"Nekih pet evro centi je subvencionisala Hrvatska njihove proizvođače krompira, jer su i oni u problemu isto zbog prevelike količine robe na tržištu", ukazuje Ilija Mirosavić.

Zbog toga će setva u aprilu biti drastično umanjena. Krompira će sigurno imati za sopstvene potrebe, ali će malo ko odlučiti da u proizvodnju uloži 13, a dobije deset dinara za kilogram - jer tu nema nikakve logike, piše RTS.

(MONDO/RTS)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Komentari 16

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dobro se secam..

..da je u vreme vanrednog stanja na pijaci u 44.bloku, 1kg krompira isao i na 100 din. Kupovao sam za matorce koji nisu smeli da izlaze iz stana, nisam imao izbora . A sada kuknjava tih istih koji su iskoristili te okolnosti.

Štapovi za vaterpolo

Šteta je u uvozu svega što i sami proizvodimo.... Dok se bude kupovalo uvozno prenaprskano hemikalijama, domaće i sveže će završavati u đubretu.. .

Sladjan

Jer vibstvarno verujete u lazi seljaka da ulozi toliko I dobije toliko koliko kaze!!!!!?halo lazove ulozis mozda 1dinar dobijes 13dinara!!!!!krompir svuda ga I'ma I brzo raste!!!!!iako ste vecito jadni bedni,nisam video poljoprivrednika siromasnog!!!!sebe ponizavate I cutite vise!!

special image