• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OBRT CENA NEKRETNINA U BEOGRADU! Ovi stanovi nisu vredeli "ništa", a sada kvadrat ide i do čak 10.000 evra!

Autor Aleksandra Vasić

Osim što su cene novogradnje u Beogradu "skočile u nebo", cene starogradnje na pojedim lokacijama za narednih nekoliko godina vredeće sve više, kažu stručnjaci.

 cena kvadrata u beogradu starogradnja nekretnine  Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Novoizgrađeni, luksuzni stanovi po najvećoj ceni prodaju se u novom naselju "Beograd na vodi", pokazuju podaci.

Lokacije koje drže cenu starogradnje uglavnom se nalaze na starim beogradskim opštinama Vračaru i Starom gradu, ali i na Savskom vencu. 

"Savski venac je centar grada, ali na ovom mestu bilo je mnogo lokacija koje se nisu smatrale atraktvnim. Sada, možemo da očekujemo da starogradnja na pojedinim lokacijama, kao što je Karađorđeva ulica, sada 'skoči u nebo'. Stanovi u blizini autobuske stanice su davani u bescenje, ali zbog uređenja tog dela grada i Beograda na vodi, možemo da očekujemo da će cena starogradnje skočiti i do10.000 evra po kvadratu. Ko je tu uložio novac za adaptaciju stana, može dobro da prođe", kaže za MONDO potpredsednik "Građevinske komore Srbije" Goran Rodić. 

Možda će vas zanimati

STARI GRAD DRŽI CENU

Prema podacima sajtova za nekretine, prvo mesto na listi najskupljih stanova kada je u pitanju starogradnja drži Stari grad sa prosečnom cenom kvadratnog metra od 1.762 evra. Najviša cena po kvadratu plaćena je 4.452 evra za stan u Ulici kralja Petra u ovoj opštini, dok je najviše novca za stan u starogradnji u iznosu od 400.000 evra izdvojeno je za stan u Francuskoj ulici u istoj opštini.

Osim toga, stan za koji je u 2020. godini izdvojeno najviše novca - 1.461.000 evra, površine je 431 kvadrata, takođe se nalazi se teritoriji opštine Stari grad, u Ulici Strahinjića bana, pokazuju podaci. 

ČUKARICA, BEŽANIJSKA KOSA, NOVI BEOGRAD

Što se tiče ostalih opština, Novi Beograd i Čukarica su opštine na kojima su cene kvadrata starogradnje porasle, zbog specifičnosti ovih delova grada.

"Na Čukarici se traže porodični stanovi, koji vrede zbog blizine Ade i Košutnjaka. Na Novom Beogradu cene rastu zbog toga što je tamo biznis centar grada. Velika je potražnja za stanovima na  Bežanijskoj kosi i Vračaru. Trend rasta je i za područje Grocke i Koteža. Interesantno je što se na Paliluli sada kvadrat novogradnje prodaje po deset odsto nižoj ceni, dok starogradnja vredi osam odsto više", kažu za MONDO iz agencije za nekretine. 

Osim toga, kupcima su i dalje primamljivije nekretnine na Dedinju i Senjaku ali je i tamo sve manje zemljišta. Gotovo je izvesno da ako potražnja bude kao prošle godine, kvadrati će na ovim lokacijama poskupeti, kažu agenti. 

ŠTA PODIŽE CENU STAROGRADNJE?

Lokacija je ključni faktor za određivanje vrednosti nekretnina. Stanovi u starogradnji koji se nalaze u luksuznim zonama koštaju više nego mnogi u novogradnji.

"Opremljenost stana je manje bitna od njegove lokacije kada je u pitanju cena. Zato novogradnja u centralnim gradskim opštinama još uvek vredi. Kada u sklopu zgrade imate obezbeđenje, centralno čišćenje, bazene, to jeste luksuz. Ipak, stari stanovi na pojedinim lokacijama su druga vrsta luksuza. To su Knez Mihailova, Skadarlija, Terazije, sav taj pojas sve do Slavije. Tu će u budućnosti sasvim sigurno još da rastu cene", kaže za MONDO Goran Rodić iz Građevinske komore. 

ESTETIKA I SALONSKI STANOVI

Kada je stan salonski nalazi se u centru grada, tu je cena jako visoka, kaže Rodić.

Veliki broj stanova u starogradnji urađen je od pune cigle. To su zgrade koje su stabilizovane, "preživele" su zemljotrese i ratove. Stari stanovi, takozvani salonci, imaju posebnu estetiku i kvalitet. Debeli zidovi, visoki plafoni, ogromne prostrane prostorije, vrata od punog drveta, to je estetika za koju se plaća i koje je sve manje u ponudi. Potrebno je promeniti instalacije i kada se adaptira, imate kvalitetan prostor. Zato imaju veću cenu nego neki u novogradnji. To su stanovi veće kvadrature, rađeni za jednu ili više porodica, objašnjava on. 

Da podsetimo, u poslednjih pet godina se tržište nekretnina u Srbiji i Beogradu značajno pokrenulo i kupovina nekretnina porasla je za 45 odsto. Trenutno, u Beogradu je za prodaju oglašeno više od 30.000 stanova.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte još

Komentari 23

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Somborac

Za bg me nista ne cudi jer u njemu žele da zive svi najbogatiji. Mene cudi moj Sombor. Mart 2019. kvadrat 650 eura, stanove prave samo 2-3 gradjevinske proverene firme(sjajan kvalitet, super majstori i inzenjeri sa višedecenijskim iskustvom) i da bi se svi stanovi u zgradi prodali trebalo je da prodje i godinu dana od završetka izgradnje. Septembar (mozda i ranije) te iste 2019. godine u celu tu pricu gradnje stanova ulaze razno razni kapitalisti, mafijasi, gastrabajteri koji se nikad sa tim nisu bavili. Nalaze neke majstore od juce, inzenjere koji su juce zavrsili faks. Epilog cele price ti novopečeni investitori/firme dizu kvadrat na 850 eura a stanovi svi bivaju prodavani pre nego sto se i prvi sprat zavrsio. Znaci 650 eura, proveren izvodjac koji je napravio do tada 10 zgrada i nikog nije zavrnuo, nije u mogucnosti da proda sve stanove godinama. Iste te godine krecu sa pricom neprovereni, sumnjivi likovi bez imalo iskustva u gradnji bez icega sto garantuje kvalitet, sigurnost dizu cenu za 30% i stanovi svi planu ko dlanom o dlan. Pa ko je tu lud. Dajes 30 posto vise da bi svega dobio manje. Za 650eura savrseno nisi hteo da kupis a sada za neprovereno si spreman dati 850 eura(minimum)

BG

Zamisli kupiš stan u Karadjordjevoj za 10.000eur/kvm. Pošto li je u Monte Carlu ?

Марко

Балон!

special image