• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VOZAČI, STIŽU NOVA PRAVILA ZA TEHNIČKI PREGLED VOZILA: Otkriveno kada stupaju na snagu i da li će biti izmena u ceni!

 Tamara Sekulović
Autor Tamara Sekulović

Novine u propisima za tehnički pregled vozila.

 tehnicki pregled automobila vozila nova pravila cene Izvor: MONDO/Marko Tanasković

U Srbiji će od 5. jula početi puna primena propisa za tehnički pregled vozila. Iako su pooštreni kriterijumi stupili na snagu 2018. godine, nova pravila donose novine pre svega u delu kontrole emisije izduvnih gasova.

Ipak, vozači u Srbiji ne bi trebalo da budu zabrinuti zbog cena jer će one, po svemu sudeći, ostati na istom nivou.

"Nova pravila donose proveru ispravnosti vozila u domenu kvalitetnijeg pregleda. Po novom sistemu tehnički pregledi uvode dodatne uređaje za proveru određenih delova na vozilu koji se do sada nisu proveravali, poput zaptivenosti instalacija plinskog uređaja, vlage u kočionoj tečnosti i slično. Smatramo da su to vrlo bitni elementi kako za vlasnike vozila, tako i za sve učesnike u saobraćaju", kažu u Nacionalnoj asocijaciji tehničkih pregleda (NATEP).

Možda će vas zanimati

Iako ne postoje precizni podaci, kako navode, otprilike 2.300.000 vozila godišnje se registruje u Srbiji, dok je njihova prosečna starost oko 15-16 godina.

Na pitanje da li će u odnosu na starost voznog parka brojni vozači moći da ispune sve uslove i na taj način registruju svoja vozila, u ovoj asocijaciji objašnjavaju da to nije realno procenjivati jer je, bez obzira da li je reč o novijem ili starijem vozilu, najvažnije da ono bude ispravno.

"Prema našim saznanjima u proceduri je izmena Pravilnika o podeli vozila i neki normativi koji su propisani ovim Pravilnikom, biće izmenjeni. Koji su to normativi i na koje će se neispravnosti odnositi, za koje vrste vozila i koji će se uslovi menjati, trenutno nemamo pouzdane informacije, ali je sigurno da će se menjati, i to uskoro. Pojedinim izmenama Pravilnika o podeli vozila sigurno će i ocena ispravnosti pojedinih uređaja na vozilu biti naklonjenija vlasnicima vozila", ističu u NATEP.

Što se tiče cena tehničkih pregleda, iako se u javnosti o tome polemisalo više puta, u ovoj asocijaciji napominju da se cene koje su sada u opticaju neće bitno menjati.

(Mondo/Biznis.rs)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Komentari 35

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milos

Dajte nam evropske plate posto smo sila najaci u evropi lideri vozi emo novo Sram vas bilo

Ozonski omotac

Sve je to lepo Al sto nam ne date evropske plate da kupimo svi nova kola I nema problema merite I onu stvar ako ocete ovako mi siromasi moracemo da placamo kalimansku utrinu a vucko dace 30€ a sad ce nam uzeti zato po 300€

Bojan Savic

Merenje vlage u kocionom sistemu? Mora da se salite! Najavljen je konvoj automobila koji ce ici u znak bojkota prema visini cene registracije vozila u Srbiji kao i predlog izmene zakona za registraciji! Pljackate ovaj namuceni narod preko tehnickih pregleda, notara i registracija! NEREGISTROVAN!

special image