• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FRILENSERI KONAČNO MOGU DA ODAHNU? Uz novi predlog države imaće povlastice, a jednoj grupi sledi i otpis kamate

Autor Tamara Jovanović

Predlogom rešenja koji će im biti predstavljen sutra, konačno se nazire kraj ove situacije koja traje gotovo pola godine.

Država je pronašla rešenje za plaćanje poreza od strane frilensera, potvrđeno je u Vladi Srbije, a prenose beogradski mediji. 

Ukoliko predstavnici frilensera prihvate ponudu koja će biti predstavljena u narednim danima, oko 80 odsto njih će biti oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa koji nisu regulisali u prethodnih 5 godina.

Možda će vas zanimati

"Kada je reč o preostalih 20 odsto frilensera, država će otpisati sve kamate i dati reprogram u trajanju od 10 godina. To u praksi znači da će osoba koja je imala prilive od 500 evra mesečno u trajanju od godinu dana, biti dužna da za te prihode plaća samo 7 evra", rekli su iz Vlade.

Podsetimo, 14. oktobra Poreska uprava je pozvala radnike na internetu da sami obračunaju svoja dugovanja tokom prethodnih 5 godina ukoliko nisu redovno izmirivali svoje zakonske obaveze prema državi. Nakon toga, pojedini frilenseri su izrazili nezadovoljstvo i otpočeli su razgovori sa Vladom Srbije.

Predlogom rešenja koji će im biti predstavljen sutra, konačno se nazire kraj ove situacije koja traje gotovo pola godine. Čini se da se konačno došlo do modela, koji sa jedne strane neće ugroziti egzistenciju frilensera a sa druge strane će biti ispunjene sve zakonske obaveze koje ima svaki građanin ove zemlje, pa i radnici na internetu.

Period o kome se govori odnosi se isključivo na period od prethodnih pet godina. Sve zarade i prilivi koji su stariji od 2016. godine neće biti oporezivani.

U Srbiji, prema nekim procenama, ima oko 10.000 frilensera.

(Mondo)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kiza

Ako je nekome jasna ova računica, koliko drama je koliko dana, neka ostavi u komentaru, pošto mi jadni frilenseri ovakvu papazjaniju od računice ne možemo da stavimo u kalkulator. Meni već dva izgorela.

Миле

Опет они што редовно измирују обавезе испадају да не кажем шта, као и увек у Србији.

special image