• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAJSTORI VIŠE NEĆE MOĆI DA NAPLAĆUJU "PO VOLJI": Zbog uvođenja fiskalnog računa, cena će skočiti?

 Tamara Sekulović
Autor Tamara Sekulović

Moleri, vodoinstalateri, električari, i ostali majstori neće više moći da naplaćuju svoje usluge, a da vam za to ne daju nikakav račun, niti objašnjenje zbog čega je cena usluge u visini u kojoj jeste.

Vlada Srbije nedavno je usvojila novi spisak delatnosti koje su oslobođenje izdavanja fiskalnih računa. Znatno je kraći nego pre, a na njemu se nalaze, recimo, advokati i taksisti. A od 1. janura 2022. fiskalne račune moraće, na primer, da izdaju raznorazni majstori poput već pomenih molera, vodinstaletara i električara, sajdžije, obućari, frizeri, kozmetičari, pa i fotografi i kinematografi...

Od prvog dana naredne godine fiskalizacija će se obavljati preko onlajn fiskalnih uređaja, a poreznici će u realnom vremenu moći da prate promet usluga i robe. Na stalnoj vezi sa poreznicima i dalje neće morati da budu prodavci na pijacama koji imaju zakupljenu tezgu na kojoj prodaju svoju robu, preduzeća koja građanima izdaju račune na osnovu potrošnje preko mernih instrumenata (koji nas snadbevaju grejanjem, gasom, obračunavaju telefon, utrošenu električnu energiju i vodu).

Možda će vas zanimati

Stefan Kuzmanović, elekričar iz Beograda, kaže da uvođenje fiskalnih računa može dosta zakomplikovati posao u smislu administracije i nabavke delova, ali da će dobro doći u borbi protiv sive ekonomije u Srbiji.

"Smatram da će cene usluga zbog toga svakako skočiti, jer će prosto svaka usluga morati da bude transparentna, ali verujem da će to doprineti da registrovane firme koje se bave ovom delatnošću imaju više posla", kazao je Kuzmanović, dok vodinstalater Marko Filipović ističe da je to besmisleno jer on kao paušalac već plać porez:

"Cene usluga će skočiti, mada se i slažem da bi trebalo da skoče, jer su po mom mišljenju jako niske!"

Ekonomista Aleksanadar Stefanović kaže da je ovo dobar potez države jer svi oni koji prodaju robu ili usluge treba da imaju fisklane kase i da plaćaju porez državi.

"Ovo je neko usmeravanje određenjih delatnosti u legalne kanale i da se postigne jasnoća. Da, naravno da dok će neki potpuno preći na legalno poslovanje, drugi će pokušati da se prebace da rade na 'crno', ali tu je već inspekcija kojoj možete prijaviti takve stvari", zaključio je on.

(Mondo/Kurir)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dule

A zasto su advokati zasticena vrsta!!!???

Vojkan

Ja cu se pripremiti do tada, preko sajta Forcealati narucicu potreban alat za popravke u kuci zasto da bacam pare kad mogu i sam da popravim dosta toga.

Mister Berns

Možete prijaviti inspekciji rad na crno ... ima tri inspektora za celu Srbiju.

special image