• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KLJUČ U RUKE ZA 400 EVRA PO KVADRATU! U Srbiji ih reklamiraju kao najbolju investiciju, kupac tvrdi - TOTALNI PROMAŠAJ

Autor Aleksandra Vasić

Prodaja montažnih kuća drastično je porasla. Dok jedni smatraju da su one samo jeftinija varijanta kuće za stanovanje, drugi ih preporučuju samo kao pomoćne objekte.

Rekordna potražnja za nekretinama povećala je cenu stanova, kuća i vikendica. Zbog toga što su jeftinija varijanta, montažne kuće sve više se kupuju u okolini Beograda, ali i po celoj Srbiji. 

I dok jedni tvrde da za manju cenu kvadrata i kratko vreme dobijate kuću za stanovanje, drugi kažu da je ovaj objekat može da služi samo za garažu, privremeni ili pomoćni objekat, jer ima brojne nedostatake kada se koristi za svakodnevni život. 

Građevinski stručnjaci, kupci i prodavci montažnih kuća kažu za MONDO da od nekoliko ključnih stvari zavisi da li je pravi izbor za kupca montažna kuća ili klasičan građevinski objekat. 

Možda će vas zanimati

JESU LI CENE ZAISTA DOSTA NIŽE? 

Cene kvadrata montažnih kuća se kreću se od oko 200 evra po kvadratu do 450 evra i više, u zavisnosti od nekoliko faktora.

"Gruba procena je, kada se započne sa gradnjom prizemne montažne kuće od oko 100 kvadrata, za temelj je potrebno do 6.000 evra. Kada je to gotovo, za montažnu kuću je potrebno od 250 do 350 evra po kvadratu. Sa izradom temelja, ta cena raste do 450 evra", kažu za MONDO iz firme koja se bavi izgradnjom montažnih kuća u okolini Beograda. 

Ako dobijate kompletno završenu kuću, to košta od 260 do 450 evra po kvadratu, u zavisnosti i od proizvođača.

"Preciznu računicu troškova nije lako napraviti. Ipak, kada se sve sabere i oduzme, cena gradnje montažne kuće su niže od cena gradnje klasične zidane kuće. Ima montažnih kuća koje su se prodavale za oko 15.000 evra u proseku, dok su u pojedinim slučajevima cene bile nekliko stotina evra, ali to se računa u luksuzne montažne kuće", kažu iz firme za naš portal. 

Ko se odluči za takozvanu "sivu fazu“ cena može da bude i ispod 200 evra po jednom kvadratu, ali to se ne preporučuje svakome. 

"Siva gradnja ne uključuje postavljanje elektro instalacija, instalacija vodovoda i kanalizacije, kao ni postavljanje podnih obloga ni sanitarija i ona košta između 160 i 230 evra po kvadratu. Neko ko se razume ostale radove, može odabirom sive faze da uštedi, ali i da utiče na konačno uređenje kuće. Takođe, na cenu utiče i energetska klasa kuće", kažu proizvođači. 

PRAVE SE OD "LAKŠIH" MATERIJALA, KUPAC BIRA IZGLED

Materijal koji se koristi za izgradnju montažne kuće uglavnom se sastoji od drveta, gipsa i armiranog betona.

"Montažne kuće se sa spoljne strane uglavnom oblažu OSB pločama, dok se unutra stavlja mineralna vuna. Preko nje se stavljaju folija i gipsane ploče. Krov se pravi od crepa ili od lima, zavisno od izbora. Najveći broj montažnih kuća pravi se od drvne građe, ali i od armiranog betona. Preko panela od armiranog betona postavlja se dodatan termoizolacioni sloj uglavnom od stiropora", objašnjavaju proizvođači.

Ono što je prednost montažne kuće u odnosu na klasične vikendice, jeste to što postoji sloboda izbora kada se radi o izgledu kuće i estetici.

"Sami učestvujete u dizajniranju izgleda kuće, umesto da se kupuje gotova kuća ili vikendica. Osim toga, estetika montažnih kuća često odgovara okruženju u prirodi, što je velika prednost. Vlaga od drveta čini objekat pogodnim za život, ali i ekološku sredinu", kažu iz firme za izradu montaćnih kuća.

GOTOVA ZA MESEC DANA

Montažnu kuću, po principu ključ u ruke, možete da dobijete tokom dva meseca. Sama montaža traje oko dve nedelje. Ima proizvođača koji tvrde da su kuće od 80 kvadrata, gotove za otprilike mesec dana, što je znatno brže od bilo koje druge izgradnje. 

"To je jedna od najvećih prednosti. U taj period od mesec dana su uračunati grubi radovi, izlivanje i sušenje betonske konstrukcije. Za razliku od klasičnih kuća koje se zidaju na licu mesta, montažne kuće se izrađuju od unapred fabrikovanih elemenata pa su manje šanse da dođe do neplaniranih troškova", kažu proizvođači.

DA LI JE GREJANJE ZAISTA BOLJE NEGO U ZIDANIM KUĆAMA?

Kupci koji se odluče na potez izgradnje montažne kuće imaju izbor više različitih načina termičke izolacije.

"Prema nekim procenama one su, zbog materijala od kojih su sagrađene, oko 10 odsto efikasnije u očuvanju unutrašnje temperature kuće.Energetska efikasnost je jedna od najvećih prednosti montažnih kuća. Mogu lako da se zagreju i ohlade što dobro dođe i leti i zimi", kažu proizvođači. 

Oni tvrde da klasično građene kuće svakako mogu da budu energetski efikasnije, ali u tom slučaju cena gradnje po kvadratu je nesrazmerno većai.

"Kada se nalaze u istom ili sličnom cenovnom razredu, montažna kuća je energetski neuporedivo efikasnija od klasične. Izolacija klasične gradnje, da bi bio postignut nivo energetske efiksnosti kao kod montažnog objekta, podrazumeva dodatnih desetak centimetara termičke izolacije", tvrde oni. 

Ipak, priča o montažnim kućama ima i drugu stranu, pre svega kada je u pitanju grejanje.

"Montažnu kuću od prosečnih 60 kvadrata možete da grejete i klima uređajem od devet kilovata. Sa druge strane, akumulacija toplote nije jača strana. Zid od bloka ili cigle akumulira i zadržava toplotu, a spoljašnja izolacija u vidu stiropora ili kamene vune sprečava njeno gubljenje. Kod montažne kuće to nije baš tako, jer se one brzo greju, ali se brzo i ohlade", kaže za MONDO građevinski stručnjak Miloš Vasiljević. 

DOBRE SAMO KAO PRIVREMENI OBJEKTI?

Monažne kuće se prema iskustvima iz zapadnih zemalja, sruše pod naletom jačih vetrova, za razliku od klasičnih objekata.

"Osim toga,sanacija materijala kao što su drvo i gips često košta i zahteva više posla, naročito kada dođe do poplave, koje u Srbiji više nisu retkost. Funkcionišu samo po idealnim vremenskim uslovima. Imaju kraći vek trajanja jer materijali to diktiraju. Dobre su kao privremeni objekti, garaži ili pomoćni objekti na selu, ali sve ostalo je neisplativo", kaže za MONDO jedan od kupaca montažne kuće iz okoline Beograda. 

Koliko god da su kvalitetne, montažne kuće ne mogu da se porede sa objektima koji su teška gradnja, kaže građevinski stručnjak. 

"Materijal koji se koristi za izradu montažnih kuća jednostavno nisu trajni, nema niste termičke osobine. Ovakvi objekti se rade na osnovu jasno definisanog projekta, koji ne podrazumeva nadgradnju, zbog slabe nosivosti konstrukcije. Osim toga, često se čuje buka spolja ili koja dolazi sa krova, koja može da smeta pri svakodnevnom životu", kaže građevinski stručnjak Vasiljević.  

Montažne kuće traju u proseku 50 godina,  ali to zavisi od kvaliteta materijala.

"Kažu da neke traju i 100 godina, zavisno od materijala koji su korišćeni. Mnoge firme daju zakonsku garanciju od 20 do 30 godina na stabilnost i sigurnost montažne kuće. Uz to, brzina gradnje znači da  morate brže imati novac potreban za kuću i da ne možete odlagati finansiranje na godinu dana ili više", podseća on. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte još

Komentari 23

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miki kd

Živim u montaznoj kući Ben Zinker,nemacka proizvodnja,već 15 god.Kuća je idealno slozena,jako se lako zagreje,ne gubi toplotu..Jedino sto me smeta je kad se neko kreće na spratu: osb podne ploče su počele da skripe.,To sve se moze srediti kod sledećeg renoviranja ..

Mba

Ako se grade od masivnog i oblog drveta onda traju,a ovo sa OSB plocama i camovim gredicama to je bacanje para?

Brh

Dal gradio standardnu ili montažnu, svakako su obe varijante višestruko bolje od bilo kakvog stana golubarnika po našim sivim i prljavim gradovima gde uključujem i glavni nam grad kao najsiviji i najprljaviji.

special image