• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POREZ NA IMOVINU VEĆI ZA PET DO DESET ODSTO! Još nekoliko dana do isteka roka, proverite šta morate da izmirite

Autor Natalija Krantić

Porez na imovinu za 2021. godinu veći između pet i deset odsto.

 porez na imovinu 2021 godina Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Ostalo je nekoliko dana do isteka krajnjeg roka za uplatu druge rate poreza na imovinu. Umesto 15. maja krajnji rok se pomera na ponedeljak 17. maj 2021. godine.

Većina građana je od Uprave za javne prihode lokalnih samouprava na teritoriji gde se nekretnina nalazi dobila rešenje o iznosu poreza na imovinu za ovu godinu. Građanima koji već imaju rešenje je dovoljno da podele ukupan iznos obaveze za 2021. godinu na četiri dela i prvu, četvrtinu zaključno sa 17. majem, plate uz poziv na broj naveden u rešenju. Ukoliko neko još uvek nije dobio rešenje za plaćanje poreza na imovinu može da iznos od prošlogodišnjeg rešenja podeli i uplati jednu četvrtinu sume.

Možda će vas zanimati

"Građani mogu da koriste zakonsku mogućnost plaćanja poreza u četiri godišnje rate, ali je veoma važno da iznosi budu tačno podeljeni. Ukoliko nije tako, moguće je da moraju da plate kamatu za razliku iznosa do jedne četvrtine. Takođe, bitno je i da su odmah nakon što im je stiglo rešenje za plaćanje poreza na imovinu za 2020. godinu, a koja se izmiruje sada, uplatili razliku u odnosu na prošlogodišnje rešenje. Ukoliko to nisu učinili, moguće je da će im biti obračunata kamata", naglašavaju iz poreske uprave.

Porez na imovinu je ove godine viši od odnosu na porez iz 2020. godine između 5 i 10 odsto, zavisno od lokalne samouprave na kojoj se određena nekretnina nalazi. Ako vlasnik kuće ili stana živi u nekretnini gde je prijavljen ima pravo da plaća manje deset odsto poreza. Pri utvrđivanju poreza na imovinu je važno koliko je nekretnina stara. Porez na stariju nekretninu je moguće platiti i 40 odsto manje.

Poreznici naglašavaju da sve dok nekretnina postoji porez na nju mora da se plati. Čak i ako se u određenoj nekretnini ne živi ili nema uslova za življenje. One nekretnine za koje je predat zahtev za legalizaciju, a odgovor još ne postoji, obaveza plaćanja poreza prema nadležnoj Poreskoj upravi mora da se izvrši.

Od 2021. godine se plaća porez na imovinu i na sve pomoćne objekte koji ne služe za život poput bazena, šupa, podruma i bunara.

Možda će vas zanimati

Članom 12. Zakona o porezima na imovinu teritoriji jedinice lokalne samouprave ne plaća se porez kad ukupna osnovica za sve njegove nepokretnosti na toj teritoriji ne prelazi iznos od 400.000 dinara. Kada je reč o objektima koji su namenjeni za poljoprivrednu proizvodnju ili stočarstvo kao što su ambari, svinjci, kokošinjci, pušnice za preradu mesa porez na imovinu se neće plaćati.

Uslov je da obaveznik nije nekom drugom ustupio objekat na duže od 183 dana godišnje, a da se pritom ostvaruje prihod od toga. U tom slučaju poreskog oslobođenja nema.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jovke

Porez na imovinu treba ukinuti,ili treba biti simbolican za fizicka lica,pogotovo za one koje zive u jedinom stanu,kući.Nije drzava meni poklonila kuću,niti je odrzava a ja placam 1300 din mesecno samo zato jer zivim u svojoj kući....

Zoki Zorule

@Jovke Ne sme ga biti uposte. Nikakva simbolika ili participacija. Tvoja nekretnina je tvoj dom. Mesto gde zivis i koje je TVOJE. Drzava sa tim nema ama bas nista! Porez na promet je nesto sasvim drugo, ali vecina naseg neupucenog naroda ne shvata da je porez na nekretninu zapravo harac tj pljacka. Udaraju ti na osnovu zivota. Nema groznijeg od takvog cina.

Zoki Zorule

Porez na imovinu je sam po sebi nezakonit. To mora biti ukinuto. Po tome cete znati da li je neka vlast ispravna ili ne. To su fundamentalne stvari.

special image