• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BANKE ODBIJAJU DA ZAMENE "ŠVAJCARCE"? ROK DO ISTEKA SE BLIŽI: Čuvala franke za sahranu, sada ne zna šta da radi

 Tamara Sekulović
Autor Tamara Sekulović

Jedna gospođa iz Beograda je naišla na problem kada je pokušala da zameni novčanice švajcarskih franaka kojima uskoro ističe validnost.

Jedna starija gospođa iz Beograda se požalila da je zamena starih švajcarskih franaka za novčanice nove serije, koja treba da se obavi do kraja maja, nemoguća misija. Reč je o hiljadu franaka koje joj stoje u kući za sahranu. Ni u jednoj banci nisu hteli da joj promene franke i svi su tražili da otvori devizni račun i položi te devize - što ona ne želi.

Obišla je mnogo menjačnica i nigde nema franaka za zamenu. Кažu joj da, kad ih bude bilo da ih proda pa kupi, a ona na taj način gubi na toj transakciji. "Što bih ja njima prodavala franke za 105,8 dinara pa ih kupovala za 109 dinara. Zar zamena ne bi trebala da bude besplatna", pita ona.

Da problem postoji, potvrđeno je i u jednoj menjačnici. Oni ne menjaju stare franke za nove, čak ih ni ne otkupljuju. "Razlog je to što nam ih poslovne banke ne otkupljuju pa posle nemamo kome da ih prodamo i na gubitku smo. Pogledajte na sajtovima nekih većih banaka uopšte nema kursa za 'švajcarac'. Problem da građani ne mogu da zamene stare za nove novčanice se uvek javlja kada neke prestaju da važe. Tako je bilo i sa starim serijama švedskih kruna", navode menjači.

Možda će vas zanimati

Iz Narodne banke Srbije (NBS) istakli su da će zbog veoma kratkog roka od obaveštenja Nacionalne banke Švajcarske o povlačenju iz opticaja pomenute serije novčanica, do 31. maja, bez naplate naknade bankama zamenjivati novčanice osme serije za novčanice devete serije, kao i da će primati novčanice osme serije radi zamene za devize ili opticajnu efektivu u drugoj valuti, tretirajući novčanice osme serije švajcarskog franka kao opticajne u pogledu naknade koja se naplaćuje za ove transakcije.

"Imajući u vidu pogodnosti koje je NBS omogućila bankama, one su pozvane da do 31. maja obezbede građanima da bez dodatnih troškova zamene novčanice osme serije švajcarskog franka. Pri tome, banke pod povoljnim uslovima mogu kod NBS da zamene samo novčanice osme serije švajcarskog franka koje su od građana, preko menjača ili direktno, primile počev od 30. aprila, ali ne i novčanice ove serije koje imaju iz ranijeg perioda. Ovo ograničenje prema bankama, uvedeno je sa ciljem da se građanima omogući dodatni period za zamenu novčanica, a banke svakako uvek imaju mogućnost da preko inostranih banaka promene vanopticajne novčanice, posebno imajući u vidu da se osma serija švajcarskih franaka može zameniti u centralnoj banci Švajcarske u neograničenom periodu. Takođe, NBS je blagovremeno obavestila javnost i banke o najavljenom povlačenju iz opticaja osme serije švajcarskih franaka, tako da su banke imale dovoljno vremena za njihovu zamenu", navode u odgovoru na pitanje.

Možda će vas zanimati

Naglašavaju, da na osnovu informacija koje dobijaju od građana znaju da je poziv NBS naišao na delimični odziv banaka, što znači da ima onih koje su prihvatile poziv i građanima zamenjuju "švajcarce" bez naknade, ali ima i banaka koje to ne rade ili rade pod nepovoljnim uslovima, uz naplatu različitih troškova (otvaranje deviznog računa, održavanje deviznog računa, primena kupoprodajnih kurseva sa velikim rasponom kurseva).

"U skladu sa principima tržišne ekonomije i konkurencije, banke shodno svojoj poslovnoj politici samostalno odlučuju da li i pod kojim uslovima će menjati osmu seriju švajcarskog franka. Na građanima je da proverom uslova zamene kod većeg broja banaka, pronađu onu kod koje će moći da izvrše željenu transakciju bez ili uz prihvatljive troškove. Preporučujemo građanima da zamenu novčanica osme serije švajcarskog franka realizuju odmah, ne čekajući krajnji rok, zbog toga što će bankama biti potrebno izvesno vreme da novac prikupljen od građana predaju NBS usled čega one mogu prestati sa zamenom novca i pre 31. maja. Nakon ovog datuma građani će moći da obave transakciju vanopticajnih novčanica švajcarskog franka u bankama i menjačnicama koje i dalje budu želele da to rade, kao i na šalterima ili slanjem novčanica putem pošte Nacionalnoj banci Švajcarske u Bernu i Cirihu. Do sada je NBS bankama zamenila novčanice osme serije u iznosu od 85 miliona 'švajcaraca', a pošto to radi od početka maja, navedeni podaci zamene ukazuju da najveći broj građana ipak uspeva da obavi transakcije", kažu u NBS.

(Mondo/Politika)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

marko

Imao isti problem, pa sam ih jednostavno orocio na najkraci rok...

adinomis

@marko samo treba otvoriti tekuci racun u svajcarcima, uplatiti novce, i posle 31. maja podici nove svajcarce.. prosto.

sasa

haha... NBS je pod Jorgovankom postalo savetodavno telo koje samo deli preporuke. Osim odrzavanja deviznog kursa, NBS ne radi apsolutno nista iz svoje nadleznosti - i to izjavljuju bez trunke sramote

special image