• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KO NE ZAMENI OVE NOVČANICE MORAĆE DA IH ŠALJE POŠTOM U INOSTRANSTVO: Do kraja maja je rok da zamenite nevažeći novac!

Autor Aleksandar Nastevski

Evo šta kažu u Narodnoj banci Srbije.

 svajcarski franci zamena istekla serija banke  Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U Narodnoj banci Srbije upozoravaju da je 31. maj rok kada banke moraju da joj dostave prikupljeni nevažeći novac od građana, pa je očekivano da bankari klijentima ranije obustave zamene, već za nekoliko dana. Međutim, problem je što u praksi mnoge filijale i ranije ne primaju istekle pare.

Centralna banka do sada zamenila 85 miliona "švajcaraca", od čega je za 9. seriju zamenjeno oko 30 miliona, dok su za ostatak od oko 55 miliona franaka, bankama dale devize.

Možda će vas zanimati

Apeluje se na sve banke da "švajcarce" menjaju bez provizije, da ih do kraja maja preuzimaju besplatno od građana, ali NBS priznaje da se u praksi nisu sve odazvale. Centralna banka zato upućuju građane koji ne stignu da promene na vreme novac van opticaja, da pošalju novčanice poštom u Švajcarsku.

"Probao sam prvo da zamenim novac u svojoj banci, ali pošto su mi tamo nudili zamenu uz proviziju, pokušao sam u nekoliko menjačnica i još tri različite banke, ali ni u jednoj nisu hteli da zamene istekle franke", rekao je čitalac iz Kragujevca.

Zvanično filijale i menjačnice tvrde da bez problema prihvataju istekle novčanice švajcarskog franka i menjaju za nove. Tvrde da poslednjih dana imaju mnogo više ovakvih zahteva, što je tipičan primer da se prave gužve zbog obavljanja obaveza u poslednji čas.

"Gotovo svakodnevno menjamo 'švajcarce' iz povučene osme serije za važeću devetu. Krajnji rok do kog poslovne banke mogu da zamene osmu za devetu seriju pod istim uslovima kod Narodne banke Srbije je do kraja meseca, tako da će klijenti moći još narednih nekoliko dana da menjaju novčanice bez plaćanja provizije", ovako su odgovorili bankari i dodali:

Možda će vas zanimati

"Navodna nemogućnost klijenata da zamene novac najverovatnije je bila uslovljena samo trenutnim nedostatkom novčanica u ekspozituri. Može da se dogodi da u nekom momentu filijala ne raspolaže traženim novcem, pa klijent popunjava formular i dolazi po novac u dogovoreno vreme".

Kako se navodi u preporuci Narodne banke Srbije, banke mogu da zemene istekle pare, prime ih na devizni račun, a zatim ih, po pribavljanju devete, opticajne serije, isplate ili otkupe za dinare.

Od početka juna građani će moći da menjaju vanopticajne novčanice švajcarskog franka u bankama i menjačnicama koje to i dalje budu želele. Pri tome, banke pod povoljnim uslovima mogu kod NBS da zamene samo novčanice koje su primile počev od 30. aprila.

"Pojedine banke ne zamenjuju franke ili menjaju pod nepovoljnim uslovima, uz naplatu različitih troškova, poput otvaranja deviznog računa, održavanje deviznog računa, primena kupoprodajnih kurseva sa velikim rasponom kurseva", kažu u Narodnoj banci Srbije i dodaju: 

"U skladu sa principima tržišne ekonomije i konkurencije, banke shodno svojoj poslovnoj politici samostalno odlučuju da li i pod kojim uslovima će obavljati zamenu osme serije švajcarskog franka".

(MONDO/Novosti)

Pročitajte i OVO

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

C 12/5

J...re bankarske oće proviziju a menjaju za istu valutu, bagra 😒

Beogradska seljačina

Ko ima stare bubrege, da izvadi i odnese u banku, da ne bi aktivirali policijsko storniranje.

special image