• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRBI VIŠE NEĆE SMETI BATINAMA DA VASPITAVAJU DETE: I za lupanje po dupetu mogu da vas prijave, usvaja se zakon! (ANKETA)

 Tamara Sekulović
Autor Tamara Sekulović

Šta je cilj zakona i kada se očekuje usvajanje.

Novi Zakon o porodici i pravima deteta uvešće potpunu zabranu fizičkog kažnjavanja dece, a svako dete će imati pravo da prijavi roditelje Centru za socijani rad.

"Dete koje roditelji povremeno disciplinuju batinama, moći će to da prijavi Centru za socijalni rad, školi, škola će opet da se obrati Centru za socijalni rad.Ako kazne nisu previše učestale i previše intenzivne da imaju karakter zlostavljanja, Centar za socijani rad će uputiti roditelje u savetovalište za porodicu ili u specijalizovanu ustanovu koja se bavi medijacijom porodičnih odnosa", objasnila je za "K1" televiziju Milka Milovanović Minić, državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju.

Udaranje po dupetu je zlostavljanje?

"Kada se dete požali i kaže da trpi neki oblik fizičkog nasilja, naravno da će kolege iz stručne službe razgovarati sa roditeljima. Centar će reagovati kroz preventivni i korektivni nadzor, postoje dva nivoa nadzora.Ako imamo intenziviranje fizičkog nasilja koje ima karakteristike zlostavljanja, Centar će primeniti korektivni nadzor. Samo u slučajevima kada to fizičko disciplinovanje ima karakter fizičkog zlostavljanja, Centar je dužan da pokrene postupak, znači to su već ozbiljne stvari, postupak lišenja roditeljskog prava pred sudom, zaštita prava deteta, u krajnjoj meri i podnošenje prekršajne prijave protiv roditelja za zlostavljanje. Postoji gradacija i time će se baviti stručnjaci iz Centra za socijalni rad. Uvek se ide na razgovor, na upozorenje roditeljima da ne vrše to nasilje", istakla je Milovanović Minić.

UNICEF istraživanje pokazalo je da u 90 odsto slučajeva roditelji nisu za primenu fizičkog kažnjavanja dece. Ali, takođe ova istraživanja pokazuju da svako treće dete uzrasta od tri do četiri godine trpi neki oblik fizičkog nasilja.

Anketa

Šta mislite o ovoj zabrani?

  • Ne mogu da mi zabrane da vaspitavam dete kako želim - i mene su tukli, pa mi ništa ne fali

    66.96% (375)

  • Konačno! Na dete nikada ne treba podići ruku - sve se reši razgovorom

    23.39% (131)

  • Neka samo proba da me prijavi...

    9.64% (54)

Šta mislite o ovoj zabrani?

Rezultati

Zloupotreba zakona

Kao i svaki drugi, i ovaj zakon se može zloupotrebiti, a dete prijaviti roditelja koji ga ne zlostavlja...

"Ovaj zakon je usmeren za unapređenje porodice i zaštitu dečjih prava. Treba da doprinese pozitivnom roditeljstvu, dete nije objekat vaspitanja, već treba da bude partner roditeljima u igri, učenju, vaspitanju, životu. Ova odredba nije usmerena na to da dete sme da radi šta hoće. Ministarstvo radi na pripremi stručnjaka u obrazovnom sistemu, sistemu socijalne i zdravstvene zaštite, radi se na obučavanju da prepoznaju različite situacije. Ta informacija se ne uzima zdravo za gotovo, već se ispituje", naglasila je sekretarka.

Kako će se dokazivati udarac

"Procedure će se razrađivati, to je intersektorski pristup. Radiće se kampanje, šta jeste fizičko nasilje. Zakon je usmeren na podršku porodici, na uspostavljanje boljih odnosa u porodici. Cilj je da budemo partneri roditeljima, da roditelje naučimo, da ih ohrabrimo da promene vaspitne stilove, zato što fizičko kažnjavanje dece nužno stvara ogromne probleme u razvoju dece. Da bismo imali zdrave, psihički jake ličnosti, moramo da negujemo prave vrednosti u porodici i da imamo nultu toleranciju prema svakoj vrsti nasilja, pa i toj u porodici", rekla je Milovanović Minić i pozvala sve da pošalju sugestije za ovaj novi zakon:

"Do 10. juna će se formirati radna grupa za raspravu o zakonu, kada oni pripreme nacrt zakona, onda taj nacrt ulazi u skupštinsku proceduru i sada pozivam sve da ozbiljno razmišljamo o ovome, svaka sugestija je dobrodošla. Očekuje se usvajanje krajem treće, odnosno početkom četvrtog kvartala ove godine."

(Mondo)

Pročitajte i ovo

Inicijalizacija u toku...

Komentari 28

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lila

A psihološko i emotivno maltretiranje? Napuštanje i zapuštanje dece. Ne pravljenje odnosa da detetom kao osobom?

Lila

A psihološko i emotivno maltretiranje? A napuštanje deteta da ga čuvaju dede i babe?...?

Rtf

"... dete nije objekat vaspitanja, već treba da bude partner roditeljima u igri... " koji genije je ovo smislio? Jel ima uopšte decu? Roditelji i deca nikako nemogu biti partneri... Dete nikada, ali nikada nemoże imati toliko iskustva da rasuđuju kao svoji roditelji, prema tome tu partnerstva nema. I dete jeste objekat vaspitanja u suprotnom će biti objekat ne vaspitanja. Naravno da fizička kazna mora da bude krajnja mera a ne sredstvo vaspitanja. Sva deca od dana rođenja iskušavaju svoje roditelje do koje granice mogu da idu i to je od uvek tako bilo i biće u buduće. A svi roditelji znaju koliko puta su njihova deca terala svoje i nisu htela da saslušaju šta imate da kažete i takvo ponašanje ponekad deci ponekad može ugroziti život. Da se razumemo ne opravdavam nasilje, mora da se nađe način da se spreči i kazni. Sad će zabraniti vaspitne batine, zatim će zabraniti da se deca vuku za ruke da se nebi valjala po zemlji, zatim dranje na njih, zatim uskraćivanje gledanje tva telefona itd, zatim sve ostale moguće sankcije koje roditelji mogu preduzeti da bi kaznili svoju. Kao što su u školama zabranili magateću klupu, ćošak itd. Jer sve to je nasilje po tim novim to Bože boljim metodama vaspitanja dece.Straha dece od posledica mora da postoji, a to se ne postiže samo pričom nego i dozom straha od fizičke kazne. Kao što su mnogi ovde u komentarima rekli i mene su moji roditelji tukli ponekad sa pravom ponekad i greškom, nikad ih zbog toga nisam manje voleo niti sam se osećao maltretiranim. A znajući sebe kakav sam bio ko zna dali bi doživeo da imam svoju decu.

 zabrana fizickog kaznjavanja dece zakon batine roditelji