• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJMANJA OPŠTINA U SRBIJI, A ŠAMPION PREDUZETNIŠTVA: U Crnoj Travi žive mahom penzioneri, a evo šta je caka!

 Tamara Sekulović
Autor Tamara Sekulović

Iako je po broju stanovnika najmanja u Srbiji, Opština Crna Trava je, po istraživanju NALED-a, proglašena za šampiona preduzetništva u prošloj godini. Međutim, nijedno od preko 500 preduzeća, registrovanih u toj opštini, ne radi u Crnoj Travi.

 jeftino registrovanje firmi u srbiji crna trava Izvor: Printscreen/Youtube/Al Jazeera Balkans

Mala pijaca, jedna kafana, dve prodavnice, građevinska škola, propali hotel. Кratak opis Crne Trave, po broju stanovnika najmanje opštine u Srbiji, na čijoj teritoriji skoro i da nema aktivnih privrednih subjekata. Međutim, prošle godine ova opština zajedno sa Loznicom i Кrupnjem proglašena je, po istraživanju NALED-a, za šampiona preduzetništva u Srbiji.

Prošle godine je u Crnoj Travi registrovano čak 78 privrednih subjekata, a ovakav trend nastavljen je i u prvom kvartalu ove godine. To lokalnoj samoupravi donosi znatna sredstva.

"Oni biraju na taj način što imaju mogućnost uvida kako se kreću porezi i doprinosi po opštinama i taj kalkulator je dostupan na internetu, vide da je u opštini Crna Trava najniža stopa i odlučuju se da registruju firmu kod nas. Prošle godine naplatili smo negde 8.500.000 dinara, a u toku ove godine već 4.500.000", kaže Vatroslav Slavković, rukovodilac Odeljenja za privredu.

Možda će vas zanimati

 Nažalost, nijedno od preko 500 preduzeća registrovanih u ovoj opštini ne radi u Crnoj Travi. Problem je nedostatak radne snage, jer ovde živi samo hiljadu stanovnika čija je prosečna starost gotovo 70 godina.

Ipak, ovoliki broj registrovanih privrednih subjekata doprineo je da ova lokalna samouprava već godinama nema problema sa likvidnošću, pa se prave realni planovi, bez zaduživanja, za ulaganja u infrastrukturu.

"Planiramo Dom kulture u Preslapu, koji će koštati negde 8.000.000 dinara. Planiramo da završimo i crkvu u Crnoj Travi, radi se krov i potporni zid, a radićemo i zgradu sa 19 stanova", navodi Sveta Tošić, zamenik predsednika Opštine Crna Trava.

Meštani ističu da bi Crna Trava samo izgradnjom jednog hotela, ski-staze, biciklističkih i pešačkih staza uz obližnje Vlasinsko jezero mogla da postane turistički centar regionalnog značaja. Zbog toga je, čini se, došlo vreme da neko od ovih 500 registrovanih preduzetnika ne plaća samo porez po niskoj stopi, nego da počne da ulaže u razvoj ove opštine.

(Mondo/RTS)

Pročitajte i ovo

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

321

Igradite sve to i svi odose dalje

Beogradska seljačina

Idi bre, 500 privrednih čudesa “obrne” godišnje po glavi Crnotravca 500€, tj. 200 dinara dnevno. Morbidno.

special image