• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRBI MASOVNO GAJE OVO CVEĆE: Litar ulja od latica košta oko 15.000 EVRA, a za njega se elitni kupci OTIMAJU

Autor Veljko Petranović

U Pomoravlju, gde su tradicionlno najzastupljenije žitrica kukuruz i pšenica, sve je više poljoprivrednika koji se bave uzgojem ruža koje prodaju kao rezano cveće, ali i za potrebe medicine, kozmetike u kulinarstvu...

Slatko od ruža, jedan proizvođač iz Ribara kod Jagodine, kako sam kaže, prodaje najelitnijim restoranima u Beogradu.

Uzgajivači ruža u Pomoravlju, razmišljaju i o proizvodnji "ružinog ulja" koje ima široku primenu i veoma lekovita svojstva, mnogo je skupo, ali im zato trebaju mnogo veći ružičnjaci, jer je za jedan litar "etarskog ulja, u zavisnosti od kvaliteta, potrebno tri do pet tona ružinih latica".

Možda će vas zanimati

Latice se beru u maju i početkom juna u jutarnjim satima, kada se latice tek otvaraju. Savetodavac Pojoprivredne savetodavne stručne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Miodrag Simić je podsetio da je "lekovitost cveta ruže opisana još u starim kineskim i egipatskim zapisima, ali tek kada je iz Persije doneta u Evropu, postaje cenjena kao biljka koja može da leči".

"Narodna medicina je u ruži videla dobar lek za mnoge tegobe, jer je odličan izvor vitamina A, B, C, D i E, njene latice sadrže eterična ulja, tanine, šećer, limunsku, vinsku kiselinu i niz aromatičnih sastojaka", rekao je Simić novinarima.

Osnovnu lekovitu komponentu ruža predstavlja njeno eterično ulje koje se dobija parnom destilacijom sveže ubranih cvetova. Za pet mililitara ulja potrebno je prikupiti 12.000 cvetova što ga čini veoma skupim preparatom, objasnio je Simić.

Primera radi, tri mililitra čistog esencijalnog ulja od bugarske damaske ruže koštaju 45 evra, što litar ovog ulja dovodi do vrtoglavih 15.000 evra. 

Simić savetuje da ružičnjake treba podizati u mestima zaklonjenim od vetrova, da budu na sunčanoj strani, na ravnom do blago nagnutom terenu.

(MONDO/Tanjug)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image