• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CENE STANOVA VRTOGLAVO RASTU: Kvadrat u Novom Sadu košta kao Svetog Petra kajgana, ali samo u ova tri kvarta

Autor Veljko Petranović

Cene nekretnina u Srbiji su u konstantnom porastu. U poslednjih par godina, kvadrat je poskupeo u proseku za oko 30 odsto. Vrednost tržišta nekretnina samo za poslednjih godinu dana uvećana je za neverovatnih 100 miliona evra na 4,2 milijarde evra.

 novi sad cene nekretnina Izvor: MONDO/Marko Čavić

Međutim, tražnja nastavlja da raste.

Tako su, recimo, za prva četiri meseca ove godine stanovi poskupeli i do 5 procenata u beogradskim opštinama Voždovcu, Novom Beogradu i Mirijevu. Isti porast cene kvadrata dešava se i u Novom Sadu.

Cene stanova u srpskoj Atini skaču, a taj trend se beleži od leta prošle godine. Iako su razne industrije iskusile negativne posledice krize izazvane pandemijom koronavirusa, građevina je u velikoj meri napredovala. Potražnja je već mesecima znatno veća ponude, što se najviše primećuje u Beogradu i - Novom Sadu.

Od naselja zavise i cene, a najtraženiji kvartovi su Liman, Nova Detelinara i Grbavica.

U naselju Liman 1, cene su na nivou od oko 1.500 evra po kvadratu, pa idu do 1.800 evra, u proseku. U Grbavici su slične cene: teško se nalazi kvadrat za 1.200 evra, a pretežno vredi 1.500 do 1.700 evra. Za Novu Detelinaru treba izdvojiti oko 1.300 evra pa naviše. 

Možda će vas zanimati

Svakako treba istaći da dosta toga zavisi od same ulice, pozicije stana, sprata na kom se nalazi, uređenosti, kvadrature. Ostaju najpopularniji stanovi od 35 do 55 kvadrata, kao i II sprat, a cenu dodatno podiže postojanje lođe, balkona, terase.

Grbavica trenutno nudi stan od oko 50 kvadrata za čak 90.000 evra, što znači da je u tom slučaju cena po kvadratu - 1.700 evra, mada se ističe da je prosek 1.640 evra. Prednost ove nekretnine je što je na prvom spratu od četiri.

Takođe se nudi stambeni prostor veličine 32 kvadrata za skoro 61.000 evra. Nalazi se na drugom od pet spratova, ima lift i dvorišno je orijentisan, kako se navodi u oglasu, što znači da je zaštićen od buke.

U Limanu 1 trenutno je oglašen jedan stan koji cenom prkosi nekim ustaljenim "pravilima" o tome šta se lako i dobro prodaje. Naime, naveden je stan od 85 m2 - dakle, znatno veći od najtraženije kvadrature, za koji prodavac traži čak 185.000 evra. Pritom, stan je na spratu 6/6.

Iz toga proizilazi da je cena po kvadratu oko 2.200 evra, mada je prosek, kako smo naveli, oko 1.700 evra. S druge strane, i Nova Detelinara postaje sve konkurentnija: garsonjera od 25 kvadrata prodaje se za skoro 50.000 evra, dok je stan od 60 m2 na ceni od preko 100.000 evra. U ovom delu srpske Atine, prosečna cena stambenog kvadrata iznosi 1.500 evra.

Kako piše CNN, očekuje se da će pojačana tražnja za nekretninama na svetskom nivou trajati ove i iduće godine, dali da bi 2023. moglo da se vidi pad potražnje, ali ne i veći pad cena. Jeftini krediti , tj. niske kamatne stope, i porast aktivnosti na tržištu usled popuštanja mera protiv korona virusa su glavni argumenti kojim se objašnjava ovakvo stanje na tržištu nekretnina.

(MONDO/Telegraf/Blic)

Možda će vas zanimati

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Misola

Zanimljiva je ova nasa Srbija...Prvo naslov " U regionu pad cena nekretnina", kupujte sada.. Kod nas u NS 2k eura/m2.. Bojim se da ce neki investitori nazalost platiti cenu pucanja balona... Narod pun para, q prosecna plata cca 350 eur

Boki 89

Pre 3 god kupim stan nov u Kraljevom parku za 1350e kv a danas vidim prodaju ljudi za po 2000e,a sada za 1350e po kv mozes kupiti u Petrovaradinu eto koliko su skocile cene.Ali nece to jos dugo trajati kada prestane kupovina pasce to opet na 1000 1300e kako je i bilo.

Boy

Oni koji stan su kupili prosle i ove godine, za par godina ce debelo zažaliti kad budu uskoro cene se vratile u normalu. Lako ce ukapirati da su izgubili 10-30 hiljada evra jer su se zaleteli. To se meni vec desilo ali ja sam morao kupiti jer sam se razveo 2007 god. Naime, 2007 god sam kupio stan za 50 hiljada evra,a posle 6 god ,tačnije 2013. sam ga prodao za 36 hiljada,i ako sam ulozio u njega 2-3 hiljade. Znaci izgubio sam oko 15-16 hiljada i to na mali i jeftiniji stan.Koliko su tek izgubili oni koji su kupovali skuplje stanove. To je bila moja loša sreca jer takve su cene bile 2007 kad sam kupovao a isto te cene su bile kakve su bile 2013 god. Desio se prosto veliki pad cena u tih 6 god. No ipak sam imao u tome i jednu korist, jer sledeci stan koji sam kupio te 2013 god, platio sam dosta jeftinije po kvadratu nego onda 2007. Zakljucak je jasan, nije se trebalo kupovati tada 2007 kao ni sada, ali ja sam prosto morao jer sam se razveo i morao sam prodati stan sto sam imao sa zenom i kupiti manji te 2007 god.

special image