• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teže do kredita

Banke postaju sve opreznije kada odobravaju kredite, uslovi su oštriji, a provere klijenata koji traže zajmove detaljnije.

Banke postaju sve opreznije kada odobravaju kredite, uslovi su oštriji, a provere klijenata koji traže zajmove detaljnije.

Da bi klijent dobio novi zajam mora za početak da ima takozvanu urednu kreditnu istoriju. To znači da je uvek na vreme izmirivao svoje obaveze prema bankama, da nije prezadužen, da rate po svim kreditima, karticama i dozvoljenom minusu ne prelaze 30, odnosno 50 odsto primanja.

Kada su građani u pitanju, prema podacima Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije trenutno kasni 2,9 odsto mesečnih rata. Banke strahuju od daljeg pogoršanja naplate i uvode dodatne kontrole prilikom odobravanja pozajmica.

Tako, banke će sada najverovatnije odbiti klijenta ukoliko ima neuredan tekući račun, odnosno često ulazi u nedozvoljeno prekoračenje, ili ne vraća na vreme dozvoljeni munus i ako je kasnio sa otplatom rata za raniji kredit. Ili, ponudiće zajam sa znatno većom kamatom.

Pojedini bankari idu, međutim, i dalje. Uz sve provere, prilikom popunjavanja zahteva za zajam traže da klijent navede da li ima nekretninu u vlasništvu, ili automobil, da li je u braku ili živi sam. Čak i da se dostavi poslednji plaćeni račun za telefon. Bankari to objašnjavaju željom da imaju što više informacija o budućem klijentu, a naročito, ako nema tekući račun, odnosno ne prima platu preko njihove banke.

"Banke su rigoroznije kada odobravaju kredite, jer je povećan i rizik u naplati i uvećavaju se kašnjenja", kaže za "Novosti" Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije. Poučene su iskustvom nekih banka iz susednih zemalja, koje su suočene sa ekspanzijom dugovanja stanovništva i ne mogu da naplate potraživanja.

Prema rečima Radeta Ševića, iz Hipo-Alpe-Adria banke, i te kako se vodi računa da klijent ne postane prezadužen kao i da ne dođe u situaciju da ne može da izmiruje svoje obaveze na vreme. Zbog toga se prilikom bilo kog zaduženja obavezno povlači izveštaj iz Kreditnog biroa i analizira kreditna istorija budućeg korisnika zajma. Banka ima tačan uvid da li je bilo ranijih kašnjenja u vraćanju kredita, ili drugih usluga, i na koji period.

Građani su najneuredniji u izmirivanju obaveza po tekućem računu. Sledi otplata gotovinskih pozajmica. Vrlo je malo onih koji ne otplaćuju stambene kredite. U Srbiji je odobreno oko 45.000 stambenih kredita, a banke su za sada aktivirale tek dvadesetak hipoteka.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image