• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOMAĆE JABUKE SKUPLJE NEGO JUŽNO VOĆE: U Srbiji "podivljale" cene, kupci se krste kada vide koliko košta kilogram

Autor Tamara Jovanović

U poslednje vreme mnoge bune cene voća u Srbiji, pogotovo to što je kilogram banana pre nekoliko dana bio jeftiniji od domaćih jabuka.

 cena voca u srbiji  Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Dok voćari sve glasnije negoduju zbog niskih otkupnih cena, potrošači u velikim gradovima isto to voće kupuju na grame. Ove godine vidna je neka vrsta poremećaja na tržištu voća. Još jedan primer za to jeste i gotovo izjednačena cena banana i domaćih jabuka u supermarketima u centru Beograda.

Cena obe vrste voća juče je iznosila više od 120 dinara po kilogramu, a pre nekoliko dana banane su čak bile jeftinije od jabuka ajdared. 

Proizvođači trešanja juče su upozorili da bi u jeku sezone mogli da obustave berbu jer im otkupljivači nude od 60 do 80 dinara, a prekupci i 30 dinara po kilogramu. Kao glavne krivce za ovakvu situaciju poljoprivrednici krive nakupce koji u lancu prodaje najviše zarađuju - na njihovu štetu, a najviše provejava i da su u pitanju monopolizacija i razna udruživanja.

Možda će vas zanimati

Sagovornik dobro upućen u stanje na tržištu kaže da je najveći problem to što se praktično nekoliko godina drži jedan nivo cene sezonskog voća u maloprodaji, bez obzira na količine koje postoje na tržištu i otkupne cene. 

"Recimo, trešnje su 2019. godine dobro rodile i bile su 50 dinara u otkupu, a sada, kada su nešto skuplje, potrošači ih na pijacama opet plaćaju gotovo isto kao tada", ističe on.

Na pitanje kako komentariše to da banane koštaju trenutno praktično kao i domaće jabuke, on kaže da postoji višak jabuka na tržištu u svim državama. To što se dešava, dodaje, odražava realno stanje na tržištu.

"Trenutno je suficit jabuka na tržištu. Sve što se prodaje, prošlogodišnje su zalihe. Poljaci su prva četiri meseca ove godine imali gotovo 50 odsto veću ponudu u odnosu na svetsku tražnju. Uz sve troškove koje realno imaju otkupljivači (transport, skladištenje, plate, sertifikati), pa i trgovci, nije realno da to voće, ali i drugo, kao recimo jagode, poskupi i do 150 odsto dok stigne do kupaca", zaključuje sagovornik.

(MONDO/Politika)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mix

Jescete vi polako travu kao ostala domaca stoka na selu polako

Livade i Brežuljci

Moje jabuke i te kako ima da budu skupe. Prvo sve je to stare sorte sadnja od 50+ godina, koja nikada nije videla bilo kakvo prskanje. Plus raste u zapustenim predelima gde nema toliko obradjivanja zemljista zagadjenje od vozila traktori, masine ...itd znaci ocete staru kolacara organik jabuku za pitu, ocete krusku karamanku slast Bozija, ocete šljive belošljive krupne ko volujsko oko zategnute tanka korica providi se preslatke nema slatka dok se ne napravi od sljiva belosljiva .... Zato gradjani ko zeli zdravo stare sorte koje i jesu za nase ponedblje koje ne traze hemiju koje mozda ne mogu za EU izvoz jer lobi koji gura genetski modifikovane sorte navikle na stalnu hemiju ne da, onda sve to mora dobro da se plati, a ko hoce mutant voce nek kupuje niko mu ne brani.

Љ. Б.

Тако нека поскупљује па ће следеће године да их бацају у канале

special image