• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jelašić: Inflacija osam odsto

Trenutna inflacija u Srbiji je osam odsto i očekujem da će do kraja godine iznositi devet, izjavio je guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

Trenutna inflacija u Srbiji je osam odsto i očekujem da će do kraja godine iznositi devet, izjavio je guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

"Naš originalni plan je bio šest, plus, minus dva odsto za iduću godinu, pod pretpostavkom da kontrolisane cene neće porasti za više od 13 odsto."

On je rekao da godinu dana posle krize makroekonomski uslovi su se stabilizovali i da nema više smanjenja privrednog rasta i povećanja trgovinskog deficita.

"Po ovoj postojećoj situaciji, budžet je kratak svakog meseca od 10 do 12 milijardi dinara, što mora da se nadomesti sa dodatnim zaduživanjem i jako je važno da se vratimo na prethodne uslove gde smo bili pre godinu dana, ili će u suprotnom doći do povećanja javnog duga."

"Jako je važno da i budžet naredne godine bude restriktivniji, deo toga je i dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom. Vezano za to narednih nekoliko nedelje treba provesti aktivno", rekao je Jelašić.

Guverner je poredeći jul prošle i ove godine, rekao da je smanjen broj zaposlenih za oko 160.000.

"To se reflektuje i na priliv u budžet, što se tiče poreza na dohodak, isto tako i doprinosa. Ako dođe do povećanja bruto društvenog proizvoda sledeće godine od 1,5 odsto i nastavi pozitivan trend, ne znači da će se negativni bilans preko noći izmeniti."

"Važno je da naredne godine budžetski deficit bude manji, nego što je ove godine, očekuje se da iznosi oko 4,5 odsto, ali da bi naredne taj deficit bio manji jako je važno da država postigne dodatne uštede", zaključio je Jelašić.

(FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image