• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi Fijatov automobil u Kragujevcu (VIDEO)

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić najavio je danas da će za pet do šest nedelja u kragujevačkoj Zastavi početi proizvodnja novog modela Fijatovog automobila

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić najavio je danas da će za pet do šest nedelja u kragujevačkoj Zastavi početi proizvodnja novog modela Fijatovog automobila, a vrednost te inveticije je 800 miliona evra.

On je na skupu o mogućnostima investiranja u Srbiji kojem prisustvuje delegacija više od 100 italijanskih privrednika rekao da će se taj automobil prizvoditi samo u kragujevačkoj fabrici, koja je zajedničko ulaganja Vlade Srbije i Fijata.

Dinkić je najavio i da će u novembru zajedno sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem posetiti Fijatovu fabriku u Torinu, gde će videti taj novi model automobila.

U fabrici automobila u Kragujevcu krajem marta je počela proizvodnja Fijatovog automobila "punto", a od jula se proizovdi i "punto" sa dizel motorom.



Zajedničko preduzeće italijanskog Fijata i Vlade Srbije - Fijat automobili Srbija, osnovano je u oktobru 2008. godine.

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić kazao je i da će 13. novembra u Italiji biti organizovan skup predstavnika italijanske i srpske vlade, koji će biti dalji korak u unapređenu ekonomskih veza dve zemlje.

U Srbije je osnovano oko 200 italijanskih firmi koje zapošljavaju oko 18.000 radnika, a njihov godišnji obrt je 2,5 milijardi evra.

Italija je treći spoljnotrogovinski partner Srbije, a na petom mestu je po iznosu investicija, čija je vrednost milijarda evra.

Tržište Srbije je od strateške važnosti za italijanske privrednike, izjavio je Adolfo Urso, zamenik ministra za ekonomski razvoj Italije, zadužen za međunarodnu trgovinsku razmenu.

"Trgovinska razmena Italije i Srbije u poslednje tri godine je udvostručena i postoje uslovi da se privredna saradnja dve zemlje i dalje unapređuje u mnogim oblastima", naglasio je Urso na skupu u Narodnoj banci Srbije o mogućnostima investiranja u Srbiji.

Na skupu je više od 100 italijanskih privrednika.



Urso je ocenio da je srpsko tržište "umelo da odgovori na svetsku finansijsku i ekonomsku krizu" i da je zbog geografskog položaja i sporazuma o slobodnoj trgovini sa zemljama bivšeg Sovjetskog saveza pogodno da investiranje privrednika iz Italije.

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić je rekao da je privredna saradnja Srbije i Italije izuzetno uspešna, naročito posle investicije Fijata u kragujevačku fabriku automobila Zastava.

Dinkić je najavio da za pet od šest nedelja ulaganjem od 100 miliona evra u Zastavu Fijat počinje pripreme za proizvodnju potpuno novog modela automobila.

On je objasnio da će se taj model proizvoditi samo u kragujevačkoj fabrici, a ukupna vrednost te investicije biće 800 milione evra.

Komparativna prednost Srbije u odnosu na zemlje u regionu je, prema rečima Dinkića, to što ima sporazme o slobodnoj trgovini sa zemljama Evropske unije, Ruske Federacije, CEFTA regiona, Belorusije i Turske, čija tržišta okupljaju 800 miliona ljudi.

Povoljnost za strane investitote su, kako je dodao, i podsticaji koje nudi Vlada Srbije za velike investicije i otvaranje novih radnih mesta, ali i niske stope poreza.

Dinkić je pozvao italijanske investitore da iskoriste te povoljnosti kao i da se uključe se u velike infratrukturne projekte u Srbiji i izgradnju kapaciteta za obnovljive izvore egergije.

Trgovinska razmena Srbije i Italije prošle godine je bila u vrednosti većoj od tri miliajrde evra. Italija je treći po značaju spoljonotrgovinski partner Srbije, a peti po investicijama čija je ukupna vrednost oko milijardu evra.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image