• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Industrikum kupio Matroz i gradi novu fabriku

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić potpisao je sa kompanijom Industrikum sporazum o kupovini javnog preduzeća "Matroz" u stečaju iz Sremske Mitrovice za 2,86 miliona evra.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić potpisao je sa kompanijom Industrikum (Industricum) sporazum o kupovini javnog preduzeća "Matroz" u stečaju iz Sremske Mitrovice za 2,86 miliona evra.

Taj sporazum, kako je saopštilo Ministarstvo ekonomije, predviđa i investiciju od 75 miliona evra za izgradnju nove fabrike za reciklažu aluminijuma, koja će u prvoj fazi uposliti 250 radnika, dok će u pratećim delatnostima indirektno biti zaposleno još oko 2.500 ljudi.

Fabrika će biti na lokaciji sadašnjeg "Matroza" i po veličini će biti treća tog tipa u Evropi, a prva u regionu Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope.

"Reč je o ekološki potpuno 'zelenoj fabrici', čija će se izgradnja izvoditi u tri faze od 2009. do 2012. godine. Skoro celokupna proizvodnja biće namenjena izvozu, a kapacitet nove fabrike biće 70.000 tona godišnje u prvoj fazi, odnosno 150.000 tona recikliranog aluminijuma u drugoj fazi", ističe se u saopštenju.

Popisivanje ugovora sa Industrikumom je, kako je ocenio Dinkić, značajan korak ka novom početku za "Matroz" jer je ta fabrika u stečaju već nekoliko godina.

On je podsetio da je postupak restrukturiranja i privatizacije "Matroza" započet 2002. godine i da je posle tri neuspela pokušaja tenderske prodaje, 2007. godine pokrenut stečajni postupak zbog dugova koji su iznosili više od 12 milijardi dinara.

"Najvažnije je da se ovaj kapacitet ponovo stavi u funkciju i da Sremska Mitrovica dobije investiciju koja će zaposliti ljude", istakao je Dinkić i dodao da je prodaja "Matroza" kao stečajnog dužnika pokušana četiti puta, dva puta javnim nadmetanjem i dva puta prikupljanjem ponuda, ali bezuspešno.

Ponuda Industrikuma od 2,86 miliona evra za "Matroz" je do sada najviša ponuđena cena, koju je prihvatio Odbor poverilaca preduzeća.

Dinkić je zahvalio predsedniku kompanije Industrikum Janu Drisensu na odluci da ulaže u Sremsku Mitrovicu.

Drisens je bio generalni direktor Bol Pekedžing (Ball Packaging) za Evropu u vreme kada je ta kompanija investirala više od 75 miliona evra u izgradnju fabrike limenki u blizini Beograda, što je bila jedna od najuspesnijih grinfild invsticija u Srbiji. Bio je prvi stranac koji je od Vlade Srbije 2005. godine dobio Orden rada.

Za proizvodnju aluminijuma iz recikliranog aluminijuma koristi se pet odsto energije koja je inače potrebna za proizvodnju aluminijuma iz rude boksita.

Na kapacitetu od 70.000 tona aluminijuma, koliko će u prvoj fazi proizvoditi nova fabrika u Sremskoj Mitrovici, štedi se oko milion kilovat-časova energije i godišnje smanjuje emisija ugljen dioksida za 450.000 tona, ističe se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image