• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PAPRENE CENE KIRIJA, A NA JESEN ĆE BITI JOŠ SKUPLJE: U Beogradu teško naći povoljan stan, u Novom Sadu druga priča!

 Tamara Sekulović
Autor Tamara Sekulović

Cena izdavanja stanova je skočila u Beogradu nakon popuštanja mera zbog pandemije korona virusa.

 Cene izdavanja stanova u Beogradu Izvor: karamysh/Dariusz Jarzabek/Marianna_ Zh/mama_mia/Shutterstock.com

Cene kirija za izdavanje stanova u Beogradu su u porastu, a trend rasta beleži se od februara ove godine. Stručnjaci za nekretnine kažu da je potražnja za stanovima porasla sa popuštanjem mera usled korona virusa, a da je najveća potražnja bila u martu, s početka proleća. Danas za iznajmljivanje prosečnog stana u Beogradu treba izdvojiti od 200 do 1.000 evra.

Plaćanje stanarine varira u zavisnosti od dela grada u kom želite da živite. Što ste bliži centru i urbanizovanijim mestima, kirija je skuplja. Na povećanje cene utiče i ako deo grada u kojem želite da stanujete ima igralište za decu, vrtić, pijacu, garažu, parking mesto.

Garsonjere i manji stanovi

Garsonjera ili jednosoban stan u Zemunu, Mirjevu, Voždovcu i u manje atraktivnim delovima Novog Beograda mesečno će vas koštati od 200 do 250 evra. U bloku A na Novom Beogradu ista kvadratura stana koštaće vas i do stotinak evra više.

Najskuplje je svakako u strogom centru grada, te za "život na visokoj nozi" treba izdvojiti jednu celu prosečnu platu u Srbiji. Pa ćete tako i garsonjeru u Beogradu na vodi plaćati mesečno od 450 do 500 evra.

Možda će vas zanimati

Stanovi za porodični život

Stanovi veće kvadrature, za život sa porodicom koštaju duplo, pa i troduplo više. Cena kirije za ovakav tip stanova u Zemunu iznosi oko 500 evra, Novom Beogradu 600, sa izuzetkom bloka A gde se cena kirije kreće od 900 do 1.000 evra.

Porodični život u Beogradu na vodi, za jedan mesec stanovanja koštaće vas od 4.500 evra pa na više. Na Vračaru starogradnji mesto za stanovanje možete pronaći za 600 do 700 evra, u razvijenijem delu naselja mesečna stanarina će vas koštati od 700 do 900 evra.

Mere popuštale, kirija rasla

Na porast cena kirije svakako je uticalo buđenje privrede i poboljšanje epidemiološke situacije u Srbiji, s obzirom na to da su cene kirija u jeku pandemije korona virusa bile duplo niže. To je mahom bilo zbog toga što su zaposleni radili od kuća ili odlazili na selo, pa su otkazivali unajmljene stanove.

Prosečna plata u Srbiji iznosi oko 60.000 hiljada dinara, bračni par sa dve plate dođe na mesečni prihod od nekih 1.000 evra, a kada se sve sabere i oduzme, plate računi i hrana od plate ne ostane mnogo.

Malo jeftinije u Novom Sadu, porast cena u Nišu

U Novom Sadu je kirija za nijansu jeftinija u odnosu na Beograd, u Nišu je skočila sa nekadašnjih 150 - 200 evra na 300 do 400. U ovom gradu je skočila i cena kvadrata za kupovinu stana koja se prema najnovijim podacima sajta nekretnine.rs, kreće od 900 do 1.000

Stručnjaci za nekretnine predviđaju da će cena kirija za male stanove rasti ukoliko se od septembra đaci i studenti vrate u školske klupe, jer će biti veća potražnja koja će diktirati i samu cenu najmnine za stan.

(Mondo/Blic)

Pročitajte i ovo

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Veteran

Nije istina.

Pera

U Nišu za 900-1000 evra možeš da nađeš samo staru gradnju i to ne u centru, novogradnja ispod 1200 nema.

special image