• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVE O NOVOJ POMOĆI DRŽAVE: Ko može da se prijavi za subvencije i šta je od dokumenata potrebno

Autor Edin Delibašić

Konkursi za subvencije za zamenu stolarije, kotlova za grejanje i izolaciju počinju u avgustu – neće u svim gradovima biti istovremeno objavljeni ali neki ih najavljuju već sredinom meseca.

 Kako da se prijavim za subvencije za stolariju Izvor: MONDO/Uroš Arsić/Profimedia

Važno je da će građani imati 21 dan da se prijave. Šta je potrebno od dokumenata?

Lokalne samouprave u julu su na konkursu odabrale najpovoljnije ponude firmi koje će sa građanima raditi na poslovima energetske sanacije. U toku je priprema oglasa za prijavu grđana za subvencije, a moći će da konkurišu samo oni čiji su objekti legalizovani ili su bar započeli taj proces.

Možda će vas zanimati

 "Preporuka Ministarstva je da i objekti koji su u procesu ozakonjenja, kao i objekti koji imaju građevinsku dozvolu dobijenu iz procesa legalizacije i ozakonjenja, mogu da konkurišu na ovom našem prvom javnom pozivu", naveo je pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Milan Macura.

Prijava ima šest stavki. Prva je popunjavanje formulara koji se dobija u lokalnoj samoupravi, biće dostupan i na njihovom sajtu i sajtu Ministarstva energetike, u njemu će se precizirati i subvencija koju žele da dobiju – za stolariju, kotao ili izolaciju.

Drugi papir koji se prilaže su kopije lične karte svih članova domaćinstva,zatim kopija rešenja o porezu, kopija rešenja o legalizaciji i građevinskoj dozvoli ili potvrda da je objekat u procesu ozakonjenja, kao i kopija poslednjeg računa za struju.

"Kopija poslednjeg računa za električnu energiju na osnovu koga ćemo utvrđivati da neko živi na toj adresi, jer nam nije cilj da podstičemo porodične vikendice već zaista stambene jedinice u kojima građanstvo živi i troši svoju energiju. I poslednji, šesti, korak je i najvažniji – predračun ili faktura, kako je ko naziva, od izvođača radova koji će izvodi radove na energetskoj sanaciji", dodao je Macura.

Za one koji žive u zgradama procedura za zamenu stolarije je ista, ali ako zamenjuju kotlove ili traže izolaciju zgrade potrebna su još dva papira – potvrda o registraciji skupštine stanara i saglasnost stambene zajednice.

Interesovanje građana je veliko i podržavaju zamenu stolarije i starih kotlova koji zagađuju životnu sredinu.

Građani plaćaju polovinu vrednosti radova, i to avansno izabranom izvođaču, a država i lokalna samouprava ostatak novca uplaćuju posle provere završenog posla.

(MONDO/RTS)

Pročitajte i ovo

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sale BG

Izabrani izvođači? Pa kad oni nabiju cene izvođenja radova, subvencija od 50% dal će se isplatiti. Drugo, ko zna koliko će se čekati na izvođenje radova, dobijanja rešenja o subvenciji... Ja već dva meseca čekam da mi izađe teh lice da bi me priključili na gas.

Miki

A materijal cemo placati iz svog dzepa ??

Admiral

A zašto dva najveća grada u Vojvodini konkretno Novi Sad i Subotica ne učestvuju u ovoj akciji?! Kakve je to diskriminacija?! Važno da nema akcije koja je Beograd preskočila. Toliko o jednakosti građana.

special image