• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DO 100.000 DINARA ZA 20 DANA: Sezonci u Srbiji debelo zarađuju , ali berača voća i dalje fali - kao i OVIH radnika

Autor Veljko Petranović

Rad u poljoprivredi je težak i deluje kao da uvek fali ljudi koji bi zasukali rukave i u ovoj vrsti posla. Sezonski radnik na njivi ili u voćnjaku ima šansu da zaradi tokom leta, pa ako radi 20 dana može da uzme od 60.000 do 100.000 dinara.

 Koliko se zarađuje na branju voća u Srbiji Izvor: RTS/prinstcreen

Ove godine cene branja voća idu i do 5.000 dinara dnevno, ali i to nije dovoljno jer se poslodavci – gazde, generalno žale da nemaju dovoljno radnika.

Broj radnika na sezonskim poslovima varira, a prema podacima koje je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj – NALED dostavila portalu Biznis.rs, u periodu od januara 2019. godine do danas ukupan broj prijavljenih sezonaca na raznim poslovima iznosi 53.499. Od tog broja, 26.883 su muškarci, dok je 26.616 žena.

Možda će vas zanimati

Broj poslodavaca koji su angažovali sezonske radnike putem elektronske prijave je 546, od toga je pravnih lica 365, a fizičkih lica (ili poljoprivrednih gazdinstava) 181.

Prema podacima iz NALED-a obračunati porezi za sezonske radnike iznose 193.508.805 dinara, dok su istovremeno obračunati doprinosi od 541.819.802 dinara.

Sezonski rad u poljoprivredi podrazumeva razne vrste poslova, te su radnici bili angažovani na čišćenju, ljuštenju, sortiranju, pakovanju, skladištenju, svi ukupno 482.170 dana. Na berbi jabučastog voća 320.415 dana i na pripremi zemljišta – sadnja, setva, žetva 298.791 dan.

Šta je sa drugim poslovima?

Sezonski radnik u ugostiteljstvu može da zaradi u Hrvatskoj kao konobar ili konobarica od 700 do 1.000 evra, dok na primer pomoćni radnik u fast food-u na Adi Ciganliji u Beogradu može da radi za platu od 40.000 do 60.000 dinara u toku sezone. Ipak, sezonskim radnikom u Srbiji se po zakonu smatraju samo zaposleni u oblasti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, te poslodavci koji angažuju sezonske radnike na građevinskim ili ugostiteljskim poslovima to mogu da čine samo u skladu sa Zakonom o radu.

Sezonski radnici imaju svoja prava, i važno je da pre početka posla koji će obavljati budu upoznati sa njima. Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima definiše ovu oblast. Prema ovom Zakonu, koji je počeo da se primenjuje od 8. januara 2019. godine, poslodavcem se smatra preduzetnik ili pravno lice koje obavlja delatnost u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, u okviru koje mogu da se obavljaju sezonski poslovi u skladu sa ovim zakonom, izuzev delatnosti iz sledećih grana: lov, traperstvo i odgovarajuće uslužne delatnostiuslužne delatnosti u vezi sa šumarstvom, ribolov i akvakultura, u skladu sa propisom koji uređuje klasifikaciju delatnosti.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ah

Problem je "sitnica" a to je sto je to sano sezonski posao o mesec, dva plafon.

Jo Jo

Mesec dana vadjenja vrh lux kamena u majdanu, od kojeg se prave lux mermer plocice za lux kupatila. Zarada na ruke 520.000 pa vidite.

tole

20.000 din za jedan glas... hmmm 🤔

special image