• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POSKUPLJUJE NAMIRNICA KOJU SVAKI DAN KONZUMIRAMO: Rast cene neće biti mali, a evo šta utiče na promenu 

Autor Edin Delibašić

Do rapidnog poskupljenja kafe dovele su nezapamćene suše u poslednjih 20 godina, a potom i najgori mrazevi u prethodnih nekoliko decenija u Brazilu, kao i novi, rekordno visoki troškovi prevoza. Efekat će se nesumljivo odraziti i na cene kafe u Srbiji.

 prodavnica Izvor: bodnar.photo/Shutterstock.com

Trideset odsto ukupnog svetskog izvoza kafe je iz Brazila, a baš u ovoj zemlji ne pamte veće prirodne nepogode i štete koje su po rod kafe napravile klimatske promene. Razmere štete još se utvrđuju, ali u područjima u kojima stabla kafe nisu preživela, trebaće i po sedam godina za potpuni oporavak proizvodnje, tvrde poznavaoci.

Nakon ekstremnih suša u Brazilu u prvoj polovini godine, koje su smanjile prinos i povećale cene kafe na svetskoj berzi tokom prošle nedelje, mraz je zahvatio ključne brazilske regije sa kafom i dodatno smanjio prinos, što je dovelo do novog eksplozivnog skoka berzi, na kojima se cena kafe u samo par dana duplirala.

Možda će vas zanimati

Cene pržene kafe u Brazilu skočile su za oko 80 odsto od decembra do kraja jula procenjuju u brazilskom udruženju proizvođača kafe "Abic". Na američkom tržištu, cena arabike, praktično se udvostručila u zadnjih 12 meseci.

"Industrija kafe upravo se nalazi pred velikim izazovom, jer se dogodilo nešto što niko nije mogao da predvidi: mraz u Brazilu je oštetio kompletan rod kafe. U ovom trenutku nije moguće prognozirati kolika će šteta biti po ovogodišnji rod. Zabeležene su najniže temperature još od 1994. godine i slike koje dolaze iz Brazila su poražavajuće i nimalo ne ohrabruju. Svetska berza je odmah odreagovala i došlo je do novog rasta cena", rekao je Siniša Daničić, generalni direktor kompanije "Strauss Adriatic".

Kada je reč o Srbiji kaže da je "sasvim izvesno da će doći do promene cene kafe i u našoj zemlji".

"Još uvek ne mogu sa sigurnošću da tvrdim u kojem procentu će cene porasti, ali s obzirom na sve uključene faktore, sasvim je sigurno da cenovne promene neće biti male", ocenio je Daničić.

Generalni direktor strateškog poslovnog područja kafa Atlantic Grupe, Mate Štetić kaže da je mraz zahvatio ključne brazilske regije sa kafom i dodatno smanjio prinos, što je dovelo do novog eksplozivnog skoka berzi, na kojima se cena kafe u samo par dana duplirala.

"Osim navedenih klimatskih promena očigledne su i posledice krize koja je zadesila ovu industriju i manjka radnika usled pandemije, a svemu ovome treba dodati i logističke probleme u snabdevanju kafom zbog nedostatka brodova i kontejnera, što dodatno poskupljuje transport i donosi kašnjenja kafe na destinacije. Dakle, cenovne korekcije predstavljaju neminovnost, jer je poskupljenje uslovljeno velikim brojem gore navedenih faktora, pa i rastom cena ambalažnog materijala, koji je takođe u ovom momentu evidentan. Iz svega toga proizilazi da nas u maloprodaji očekuju više cene", rekao je Štetić.

Kafa u Srbiji je luksuz

Srbija je u grupi retkih zemalja gde je kafa akcizna roba, i percipira se kao luksuz.

Akciza se usaglašava sa stopom rasta cena na malo, a finansijsko opterećenje u vidu akcizne markice uvedeno je 2018. godine. Rast akcize u Srbiji od 2017. do 2020. godine iznosio je 8,5 odsto.

(MONDO/Blic)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Serbia forever

Izgleda da je manje droge spakovane na transportne brodove, čim je transport drastično poskupeo....

-

Ja ne pijem to. A i kada neko u kuci i popije to onda bude Jacobs Cronat Gold.

X

Inflacija, zaduzivanje .... sve to utice.

special image