Sa srpskog tržišta povučen je električni mikser Vivax, model HM-301W, nakon što je ispitivanjem utvrđeno da može da izazove požar. Zemlja porekla ovog električnog miksera je Kina. 

Naime, ispitivanjem proizvoda je utvrđeno da proizvod ne poseduje termički zaštitni osigurač u motoru zbog čega, usled dužeg kontinuiranog rada i preopterećenja istog, može doći do samozapaljenja i požara.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je zbog toga donelo meru o plavačenju ovog proizvoda sa tržišta uz slanje obaveštenja kupcima. Obaveštenje o povlačenju treba da istakne i uvoznik KimTec doo iz Beograda na svom veb sajtu. 

Inače, ovaj električni mikser Vivax izrađen je od plastike i metala, u kombinaciji sive i bele boje.

Podsetimo, kompanija IKEA pozvala je ranije sve kupce koji poseduju tanjire, činije i šolje naziva HEROISK ili TALRIKA da prestanu da ih koriste i da kontaktiraju kompaniju IKEA kako bi im bio nadoknađen pun iznos.

"Bezbednost je glavni prioritet kompanije IKEA i zbog toga preduzimamo mere predostrožnosti i povlačimo iz prodaje tanjire, činije i šolje HEROISK i TALRIKA, jer se mogu slomiti i potencijalno izazvati opekotine, ukoliko se u njima nalazi vruć sadržaj. Svi naši proizvodi su testirani i u skladu sa važećim standardima i zakonodavstvom. Uprkos tome, dobili smo izveštaje o lomljenju proizvoda", saopštila je ranije ova kompanija.

(MONDO)