• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Struja sve skuplja – EPS ne treba da prodaje električnu energiju bez uračunate cene CO2

Izvor Promo

Cena gasa, taksa na CO2 i tropske temperature dovele su do toga da sada nema šanse da se kupi električna energija za narednu godinu po ceni nižoj od 90 evra po MWh. Prosečna veleprodajna cena za isporuke 2022. godine će se kretati od 80 do 85 evra po MWh.

 Struja sve skuplja prodaja elektricne energije bez cene CO2 Izvor: EPS

A tržište električne energije u Srbiji je deo evropskog tržišta, kaže Dejan Stojčevski, tehnički direktor SEEPEX a.d. Beograd za Energiju Balkana komentarišući da bi prodaja struje bez uračunate cene CO2 vodilo EPS direktno u propast.

Ko je kupio elektrinu energiju za 2022. godinu u martu ove godine platio je 60 evra po megavat času (MWh). Sada je cena već stigla do 92 evra/MWh. Ispod 90 evra sada nema šanse da se kupi električna energija za narednu godinu. Sa tendencijom porasta. Jer, kako se bližimo kraju godine cena raste, kaže Dejan Stojčevski, tehnički direktor SEEPEX a.d. Beograd za Energiju Balkana.

„Trenutno im niko neće dati cenu nižu od 90 do 95 evra po MWh. To je sada aktuelna cena Prema trenutnim parametrima prosečna veleprodajna cena električne energije za isporuke 2022. godine će se kretati od 80 do 85 evra po MWh. To je sada neka nova referentna cena u narednom periodu“, kaže Stojčevski napominjući da „lično misli da će ove cene da ostanu u narenom periodu, bar dve do tri godine. Sigurno“.

Treba reći da su ove prognozirane veleprodajne cene električne energije mnogo niže od 130 evra – cene po kojoj je MWh, na veleprodajnom tržištu, na berzama struje u Jugoistočnoj Evropi, prodavan prošle nedelje.

Gas poskupeo struju

„Generalno, uzroci ovog poskupljenja u odnosu na predpandemijski period, kada je cena MWh bila oko 50 evra su cena CO2, cena gasa i povećana potrošnja zbog tropskih temperatura. Leto je veoma toplo pa je povećana potrošnja električne energij za hlađenje. To su tri glavna uzroka koji su doveli do drastičnog poskupljenja električne energije, sa tendencijom da se ona ne vraća na nivo pre pandemije“, ističe Stojčevski.

Ranije su tržište gasa i elektrine energije bila odvojena a sada kada jedna cena gasa skoči skače i sve ostalo.

Tehnički direktor SEEPEX-a ističe da je gas poskupeo tri puta u odnosu na period od februara – marta ove godine. To je idrektno uticalo na poskupljenje električne energije, koja se proizvodi i u gasnim elektranama.

Gas je sada poskupeo na aukciji. Cena 1.000 kubnih metara prirodnog gasa je prošle nedelje na berzama koštala i 585 dolara, što je svakako uticalo na skok cene MWh na oko 130 evra.

„U suštini, gas će najviše da diktira cenu električne energije. A šta će biti sa gasom – to ćemo da vidimo jer skladišta gasa nisu dovoljno napunjena“, kaže Stojčevski.

Gas je, doduše, već počeo da pojeftinjuje, mada će njegova cena, svakako, zavisiti od starta gasovoda Severni tok 2 i geopolitičkih prilika oko uslova tranzita ovim novim cevovodom, odnosno, koliina koje če Gasprom transportovati kroz Ukrajinu. Ali, realno je da su spekulanti doprineli ovoj astronomskoj ceni.

„Cena CO2 je trenutno oko 56/57 evra po toni, što je otprilike pandam ceni CO2 po MWh. Ova cena će, možda, varirati ali, neće biti značajnije niža. Može samo da se povećava, tako da ta stavka ostaje kao bitan parametar u određivanju budućih cena električne energije u Evropi“, objašnjava Stojčevski.

Važno kada se kupuje

Ovo poskupljenje ukazuje na razlike u ceni koje se postižu kod kupovine dugoročnim ugovrima, za godinu ili više unapred i električne energije koja se prodaje na berzi.

„Tu je sada već velika razlika. Mi smo iz Seepex-a poslednjih godina ukazivali na to. Čak smo organizovali i seminare za velike krajnje kupce. Ukazivali smo da je vreme da se krajnji kupci, pričamo o velikim potrošačima, udruže ili da samostalno počnu da izlaze na tržište. Da napravr tim za trgovinu, koji će da optimizuje kupovinu električne energije. Od ranije je poznato: nikada se ne kupuje električna energija krajem godine. Ko to čeka za narednu godinu uvek će lošije da prođe. Najjeftinije je kupovati za narednu godinu od februara do početka maja“, poručuje Stojčevski navodeći da govori iz svog dugogodišnjeg iskustva.

Kupci kod bilateralnih ugovora ugovaraju nabavku sa snabdevačima električnom energijom. Ako kupuju od snabdevača mogu da se dogovore o ceni. Ako kupuju na tržištu, za krajnju potrošnju, to je cena na berzi.

Sadašnja cena je značajno viša u odnosu na predpandemijski period. U periodu 2017., 2018. i 2019. godine bili su pikovi i padovi cene električne energije, ali je prosečna godišnja veleprodajna cena (konstanta) bila ozmeđu 50 i 51 evro po MWh.

„Tokom pandemije cena je pala na 39 evra. Ali, to nije uopšte referentan slučaj, jer je bila manja potrošnja, industrija nije radila… Znamo šta se sve dešavalo“, objašnjava Stojčevski ističući da je reč o prosečnoj veleprodajnoj ceni za Jugoistočnu i Centralnu Evropu.

U Zapadnoj Evropi (Nemačkoj, Francuskoj…) je električna energija uvek za oko 10 evra po MWh jeftinija nego u ovim zemljama od Češke pa dole ka jugu, do Grčke.
Gde je tu Srbija?

Cena električne energije u Srbiji zavisi od cene u Evropi. Ne može da se posmatra odvojeno. Tehnički direktor SEPEX-a ističe da je naša zemlja deo evropskog tržišta.

„EPS je siguran i pouzdan isporučilac ali, Srbija je isuviše mala da bi mi diktirali neku cenu“, kaže Stoječvsk i onima koji kažu da EPS treba da prodaje struju bez uračunate cene CO2 poručuje da bi to „vodilo EPS direktno u propast. To važi za bilo koju robu. To je tržišna cena“.

Sagovornik Energije Balkana ističe, takođe, da sa ovom veleprodajnom cenom električne energije ne trebaju podsticaji za proizvođače OIE.

„Zelena energija sa ovim cenama može da ide na tržište. Bez ikakvih podsticaja“, kategoričan je Stojčevski, napominjući da zeleni kapaciteti u našem regionu još nisu nadomestili izlazak termoelektrana iz proizvodnje.

energijabalkana.net/MONDO

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Admiral

Građani da plaćaju ono što elektrane zagađuju?! Kako je krenulo građani će plaćati da im ne isporučuju električnu energiju. Živim mesto 15km od Novog Sada nema dan da prođe da ne dođe do nestanka struje po 2-3 puta na dan i tako godinama, nestane na par minuta pa dođe uređaji crkavaju al to ove iz EPS-a ne zanima.