• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI SE BLIŽI KRAJ RASTA CENE KVADRATA?! Sve zavisi od ovih FAKTORA koji diktiraju trendove, proučite ih pre kupovine

Autor Stefan Petrović

Nakon nekoliko meseci intenzivnog rasta cene kvadrata i tražnje, čak i u letnjim mesecima, novi podaci za avgust pokazuju promenu u dosadašnjem trendu.

 Cena kvadrata stanovI Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Za razliku od prethodnih meseci kada je rast u određenim gradovima u Srbiji išao i preko 10 odsto, sada je najviši zabeležen rast iznosio tek tri procenta, a cena je tokom avgusta u većini opština stagnirala.

Najveći rast cena u avgustu od tri odsto zabeležen je u Novom Sadu u Novom naselju gde je kvadrat koštao 1.442 evra, a najskuplji kvadrat je i dlaje u centru Beograda i iznosti 2.594 evra. Najveći pad zabeležen je u Pančevu, za gotovo četiri odsto, gde je prosečna cena za kvadrat 972 evra.  Ipak, stručnjaci smatraju da ozbiljniji pad cene možemo očekivati kada ponuda nadmaši tražnju, ali i kada se prestane sa kupovinom u kešu, a ove godine je čak 80 odsto stanova kupljeno na taj način.

"Onog trenutka kada građani prestanu da kupuju stanove za keš, kada prestane ta linija finansiranja možemo da očekujemo da će cene pasti," rekao je Goran Rodić iz građevinske komore Srbije, dodajući da će cena pasti i onong momenta kad građevinski materijal prestane da poskupljuje.

Možda će vas zanimati

Inače, što se Beograda tiče, najveći rast je zabeležen u Mirijevu i to 2,67 odsto, te je kvadrat iznosio 1.269 evra. Na drugom mestu sa stopom rasta od 2,11 odsto je Voždovac, gde se prosečna cena kvadrata popela na 1.887 evra. Na Paliluli je zabeležen rast od 1,77 odsto i cene kvadrata su u avgustu iznosile u proseku 1.957 evra. 

U Novom Sadu, najveći rast je beležilo Novo naselje sa prosečnim cenama kvadrata od 1.442 evra, što je rast od 3.07 odsto. Kvadrati u Grbavici, tj. njihove cene, su bukvalno stagnirali, što znači da su se prodavale kao i u julu po cenama od 1.651 evra.

Možda će vas zanimati

Za razliku od prethodnih nekoliko meseci kada je Niš bio apsolutni šampion po stopama rasta vrednosti kvadrata, u avgustu su brojke bila potpuno suprotne. Cene na Bulevaru Nemanjića i na Panteleju se nisu mrdale, i ostale su iste kao i u julu, tj. kvadrat na Bulevaru je koštao 1.443 evra, a u Panteleju 1.000 evra. Cene su padale na Paliluli (za 3,57 odsto) gde je cena kvadrata 1.052 evra, i na Durlanu (za 2,11 odsto) gde je cena 929 evra.

U Kragujevcu je cena kao i u dobrom delu Srbije u avgustu stagnirala, a kvadrat se u ovom gradu u proseku prodavao za 810 evra. U Pančevu, koje je zabeležilo najveći pad vrednosti kvadrata od 3,95 odsto, se trgovalo po cenama od 972 evra za kvadrat.

(MONDO/Blic)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image