• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KUPUJETE STAN? Većina ne zna za ovaj porez, ali on može da košta više HILJADA EVRA, evo kada ne morate da ga platite

Autor Stefan Petrović

Trebalo bi da povedete računa i o obavezama neposredno nakon zaključenja dogovora, kada postanete vlasnik stana.

 Porez na prenos apsolutnih prava Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Kada se kupci odlučuju za kupovinu stana, najčešće razmišljaju o pojedinostima kao što su lokacija, položaj nakretnine, kvadratura ili cena, ali trebalo bi da obratite pažnju i na druge obaveze. Jedna od prvih stvari koju treba da uradite nakon što kupite stan je da podnesete poresku prijavu za utvrđivanje poreza na prenos apsolutnih prava.

Ovaj porez, koji iznosi 2,5 odsto, plaća se kod prenosa prava svojine na nepokretnosti uz naknadu, a obaveza nastaje čim zaključite ugovor o prodaji nepokretnosti. Dakle, ako kupujete stan vredan 70.000 evra, morate da računate da ćete platiti porez od 1.750 evra. Rok za podnošenje poreske prijave je 30 dana od dana nastanka poreske obaveze. Poresku prijavu po službenoj dužnosti podnosi javni beležnik, a ovog poreza oslobođeni su jedino kupci prvog stana.

Prema Zakonu o porezima na imovinu obveznik poreza na prenos apsolutnih prava je prodavac, ali u praksi ovaj porez najčešće plaća kupac. Ipak, obaveza kupca da izmiri porez mora se predvideti već u samom ugovoru o prodaji stana ili kuće, u kojem prodavac daje saglasnost kupcu da u njegovo ime podnese poresku prijavu.

Možda će vas zanimati

Porez na prenos apsolutnih prava ne plaća kupac koji kupuje prvi stan, i to za površinu koja iznosi do 40 m2 za kupca i do 15 m2 po svakom članu njegovog porodičnog domaćinstva.

Da bi ostvario ovu olakšicu kupac treba da je punoletni državljanin Republike Srbije, sa prebivalištem na teritoriji naše zemlje, i da od 1. jula 2006. godine do dana overe kupoprodajnog ugovora nije imao u svojini, odnosno susvojini stan na teritoriji Republike Srbije. Ako kupuje svojinski udeo na stanu, pravo na poresko oslobođenje ostvaruje se u srazmeri sa svojinskim udelom u odnosu na površinu do 40 m2, odnosno do 15 m2.

Od dokumentacije koja je potrebna da bi se ostvarila ova olakšica kupac treba da priloži poresku prijavu, fotokopije lične karte prodavca i kupca i original ili overenu fotokopiju ugovora o kupovini prvog stana. Takođe, potrebna je i fotokopija dokaza vlasništva prodavca i izjava kupca da kupuje prvi stan, koja mora biti overena kod notara.

(MONDO/Blic)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image