• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIJE IMAO POSAO, A SAD JE USPEŠAN GAZDA: Naš čovek je sa svojih 10 prstiju napravio IMANJE, evo u čemu je njegova tajna

Autor Veljko Petranović

Hisardzik je jedno od najživopisnijih sela smešteno podno srednjovekovnog grada Mileševca kod Prijepolja. Danas ovo selo jedva da broji nekoliko stotina duša, a statistici još uvek prkose Malagići.

 Srbin iz Prijepolja napravio imanje Izvor: RINA.RS

Fahrudin je završio zanat u gradu i par godina tamo i živeo, ali onda je odlučio da se vrati na dedovinu. Od nezaposlenog metalostrugara korak, po korak postao je malinar, povrtar i stočar. Njegova zemlja je plodna i rodna, a štale pune.

Možda će vas zanimati

"Članovi moje porodice i ja obrađujemo šest hektara zemlje. Naš kraj je rodan i rađa sve što posadite. Od malinjaka ubiremo najviše prihoda, tu ima pet hiljada biljkim, a u planu nam je i da proširimo zasasade. Imam još hiljadu i po mladica na imanju koje sam kupio. Do njega sam probio, preko dva potoka, 300 metara puta. One će stići za berbu dogodine", rekao je Fahrudin.

Najveća podrška i oslonac su mu supruga Edina, dvoje dece školaraca i baba Idriza. Kako kaže, nikada nije koristio državne subvencije i sve što ima postigao je sa svojih deset prstiju. Nekoliko puta je pomišljao da odustane, ali snagom volje je sve izdržao.

Mehanizacija-malagica
Izvor: RINA.RS

"Jedini prihod nam je od poljoprivrede. Zemlja je teška, smonica i od njenog obrađivanja već imamo žuljeve na rukama. Zanovili smo mehanizaciju, jer je to najvažnije u selu da imate kako i sa čim da radite. Nakon svake berbe kažem da je to poslednja, ali čim malo odmorimo počnemo sa pripremom malinjaka za sledeću sezonu. Nema zarade, dok svojim dlanom ne uradiš. Idemo i u berbu kleke", rekao je ovaj poljopriovrednik.

Selo Hisardzik nadaleko je čuveno i po kestenu, nekada je ovde bilo na desetine stabala ali Fahrudin kaže da pamti i bolje dane i da se ove biljke moglo dobro zaraditi.

"Stabla se suše, stručnjaci kažu da je u pitanju neka bolest, pocrni list i ode stablo. Ni ukus nema kao što je imao nekad. Pre nisi mogao naći crno jezgro, a danas je svako drugo. Verovatno nas to priroda opominje. Za razliku od kestena orah je dobro rodio", rekao je Fahrudin.

Orah
Izvor: RINA.RS

(MONDO/Rina)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image