• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TEGLA MEDA I DO 2.000 DINARA, A U SVAKOJ TREĆOJ LAŽNI! Cena u Srbiju drastično skočila - preti nam i nestašica

Autor Tamara Jovanović

Cena meda drastično je skočila poslednjih meseci, a kako kažu stručnjaci, uskoro bi moglo da dođe i do nestašice ovog zdravog proizvoda.

 Novo poskupljenje i nestašica meda u Srbiji Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Pčelari objašnjavaju da su sve ranije zalihe izvezene, a da je a proizvodnja poslednjih godina zaredom ispod proseka, što donekle objašnjava činjenicu da je cena meda poslednjih meseci skočila na čak 2.000 dinara po kilogramu.

Oni istovremeno upozoravaju da ovakvu situaciju - manje količine i veće cene - iskorišćavaju falsifikatori da plasiraju lažni med građanima.

Možda će vas zanimati

"Već nekoliko godina imamo manje meda nego uobičajeno. Prošle godine je bila loša sezona bagremovog meda u celom regionu. Zbog toga je cena meda znatno skočila, što je tada motivisalo pčelare da prodaju svoje zalihe po visokoj ceni, odnosno izvezli smo više nego inače i u ovu sezonu ušli bez zaliha", objašnjava Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS)

Kako kaže, ova godina je bila loša i zbog vremenskih priika, jer smo imali veliko izmrzavanje bagrema u proleće, kišno vreme i hladne noći tokom njegovog cvetanja.

"Ovogodišnji prinosi meda su i upola manji, i ovaj med se već izvozi, pa zbog toga ne možemo da kažemo da su nam to zalihe. Zato cena na tržištu skače i ide i do 2.000 dinara po tegli od jednog kilograma, dok je otkupna cena dostigla 7,1 evro", ističe Živanović.

Prema njegovim rečima, nestašica meda otvara promet za veći broj falsifikata meda. " Gledajući poslednje procene, na tržištu imamo oko 40 odsto falsifikovanog meda, što znači da je u svakoj trećoj tegli lažni med, pa i češće", naveo je Živadinović i dodao da je situacija ipak bolja nego 2015. godine, kada je na tržištu čak 95 odsto meda bilo falsifikat.

On navodi da je dobra vest za sve pčelare da je jedan falsifikator uhapšen, ali da ovo nikako ne bi smelo da bude jedino hapšenje. Živanović upozorava i da kazne za falsifikatore hrane u Srbiji nisu destimulišuće i da bi ih trebalo pooštriti po ugledu na EU, na čijem je tržištu tek 10 odsto meda lažno.

(MONDO/Kurir)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image