• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZVANIČNO! PRODAT JEDAN OD NAJVEĆIH DOMAĆIH PROIZVOĐAČA HRANE: Britanci kupili poznatu regionalnu kompaniju

 Tamara Sekulović
Autor Tamara Sekulović

Kompanija Frikom prodata je britanskoj firmi Nomad fuds ("Nomad Foods").

 Prodat Frikom i Ledo britanskoj firmi Izvor: YouTube/Printscreen/Frikom

Naime, nakon što je dobila sva regulatorna odobrenja, Fortenova grupa je dovršila postupak prodaje Poslovne grupe zamrznute hrane kompaniji Nomad fuds. Na taj način došlo je do zaključenja ove transakcije, koja je i bila najavljena za treće tromesečje 2021. godine.

"Poslovna grupa zamrznute hrane obuhvata Ledo plus d.o.o. u Hrvatskoj, Ledo Čitluk u Bosni i Hercegovini i Frikom d.o.o. u Srbiji, kao i nekoliko povezanih društava na drugim tržištima jugoistočne Evrope i ima portfolio brendova zamrznute hrane i sladoleda koji su tržišni lideri i uživaju visoku prepoznatljivost među potrošačima u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, s tradicijom dugom pola veka", navodi se u saopštenju Fortenova grupe.

Možda će vas zanimati

"Ova velika transakcija zaključena je godinu dana nakon što je u Fortenova grupi pokrenut proces prodaje Poslovne grupe zamrznute hrane, uprkos tome što je postupak sproveden u vrlo izazovnim okolnostima pandemije. Puno smo radili na tome i ponosni smo na činjenicu da smo ovom transakcijom u potpunosti ispunili svoje najvažnije ciljeve. Postignuta cena od 615 miliona evra potvrdila je vrednost našeg biznisa, a istovremeno smo u region doveli strateškog partnera koji će nastaviti da razvija posao i da bude posvećen razvoju kultnih Ledovih i Frikomovih brendova. Takođe, očekujemo da će Nomad Fuds biti važan poslovni partner regionalnoj maloprodaji Fortenova grupe u budućnosti", rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe.

Dodao je da za njih 2021. postaje godina transformacije.

"Ne samo da smo dovršili refinansiranje i prenos Merkatora, gde ostvarujemo planiranu sinergiju, nego smo i ispunili planove u uspešnoj letnoj sezoni, a sada i završili planiranu prodaju Poslovne grupe zamrznute hrane, što je sve rezultiralo time da Fortenova ima znatno snažniju kapitalnu strukturu", dodao je Peruško.

Kako je naveo izvršni direktor Fortenova grupe za finansije Džejms Pirson, sredstva od prodaje Poslovne grupe zamrznute hrane iskoristiće kako bi odmah otplatili dug usled čega će znatno smanjiti zaduženost kompanije.

"S obzirom na jasno i kontinuirano ostvarivanje zacrtanih ciljeva u 2021. godini, Fortenova grupa sada zaista može sa samopouzdanjem da gleda u budućnost, jer ova transakcija s Poslovnom grupom zamrznute hrane menja našu finansijsku poziciju i kapitalnu strukturu i omogućava investicije i rast naših vrlo snažnih delatnosti u godinama koje dolaze", poručio je on.

(Mondo/B92)

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

"i tata bi sine..."

Sto da placaju nekog narkica, kad mogu da zaposle fakultetski obrazovanog radnika za 10x manje para...

special image