• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LEPE VESTI! POVEĆANJE PLATE ZA JEDNU GRUPU GRAĐANA: Primanja će porasti za skoro 10 odsto, a evo i od kada!

Autor Jelena Bojić Obradović

Jedan sektor će dobiti 650 miliona dinara za povećanje plata.

 Povećanje plate za jednu grupu građana Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Oni zaposleni koji imaju zarade ispod minimalne, a takvih je u sva četiri železnička društva trenutno oko 40 odsto, dobiće povećanje plata za 9,8 odsto od 2022. godine.

Na sastanku sa premijerkom Srbije Anom Brnabić koji je održan u Palati "Srbija”, predstavnicima štrajkačkog odbora železničara i reprezentativnim sindikatima je saopšteno i da će od države dobiti dodatnih 650 miliona dinara za povećanja plata na ukupnu masu zarada u železničkim društvima, uz korekciju koeficijenta.

Možda će vas zanimati

Neki sindikati su se izjasnili da prihvataju povećanje, otkriva Zoran Dašić, predsednik sindikata "Srbija kargo”, ali očekuju i nastavak pregovora sa poslovodstvom i resornim ministarstvom oko metodologije, koeficijenata, raspodele sredstava zaposlenima u sva četiri železnička društva.

On podseća da radna grupa tek treba da utvrdi kako da raspodeli taj novac i kome najpre treba da ga da.

"Mora da se odluči ko je tu najugroženiji, da li su to otpravnici vozova, vozovođe, radnici za telekomande, manevristi... To je veliki i zahtevan posao", naglašava predsednik sindikata "Srbija kargo” i dodaje da je štrajkački odbor svojim radom doprineo povećanju zarada.

Kaže da nisu sasvim zadovoljni, jer to nije previše novca.

"Ipak, u ovim uslovima gde nismo potpisali ni kolektivni ugovor, a izvukli smo nešto, svakako je to bolje, nego da smo počeli štrajk glađu", objašnjava.

Predstavnici sindikata podsećaju da gotovo polovina od oko 10.500 radnika u "Srbija kargu”, "Srbija vozu”, "Infrastrukturi železnica Srbije” i "AD železnici Srbije”, društvima koja su nekada činila JP "Železnice Srbije”, zarađuje ispod iznosa minimalne zarade (trenutno 32.126 dinara) svakog meseca i tako već godinama, što je suprotno zakonu.

Tokom ove godine zaposleni su dobili povećanje plata od pet odsto, ali to je, kako podseća Dašić, ništa u odnosu na sve probleme.

"Jer, recimo, zarade u preduzeću "Srbija kargo” nisu podizane od 2015. godine, dok su u ostalim državnim preduzećima uvećavane više puta", ističe Dašić.

Premijerki Srbije i resornom ministru građevinarstva nedavno su se obratili i predstavnici sindikata železničara "Infrastruktura železnice Srbije”, podsećajući ih da minimalna cena rada raste brže u odnosu na povećanje plata u železničkom sektoru.

Predsednikk ovog sindikata Jasminko Pijetlović je naglasio da je u potpunosti  poremećeno vrednovanje rada i zarade kod pojedinih zanimanja, ako se ima u vidu da zaposleni u srednjoj stručnoj spremi (do koeficijenta radnog mesta 2,4) primenom kolektivnog ugovora ne mogu da ostvare platu u visini minimalne, pa im se doplaćuje do te zarade i na taj način primaju istu kao i zaposleni sa prvim stepenom stručne spreme.

"To je nedopustivo i u suprotnosti sa Zakonom o radu", naveo je Jasminko Pijetlović.

Sastanak železničara sa premijerkom, na temu rešavanja mnoštva problema koji su u vezi sa socijalno-ekonomskim položajem zaposlenih u železničkom sektoru, prvi u nizu najavljenih, održan je pre dve sedmice, i to posle stava zaposlenih da će u drugoj polovini oktobra započeti štrajk glađu ispred Vlade Srbije.

(MONDO/Politika)

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image