• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KADA BANKA UKIDA DOZVOLJENI MINUS: Ima nekoliko uslova zbog kojih možete izgubiti pravo na NAJSKUPLJU bankarsku uslugu

Autor Veljko Petranović

Dozvoljeni minus godinama važi za jedan od najskupljih bankarskih proizvoda.

 Kada se ukida dozvoljeni minus u banci Izvor: MONDO/Goran Sivački/Motortion/iStockphoto/YouTube/Printscreen/kanal9tvns

Svaka banka ugovara sa svojim klijentom uslove pod kojima se koriste kartice. Identičan slučaj je i sa dozvoljenim minusom, koji je regulisan ugovorom između banke i klijenta. Ugovor obuhvata visinu kamate, kao i praksu koju poslovne banke imaju sa svojim korisnicima, a u kreditnom birou evidentira se svako kašnjenje koje potraje duže od 60 dana.

Poslednji kreditni izveštaj Udruženja banaka Srbije (UBS), broj korisnika kreditnih kartica je smanjen, dok se povećao broj građana koji na osnovu ove bankarske usluge i dozvoljenog minusa ne plaćaju svoje obaveze na vreme.

Možda će vas zanimati

U Srbiji kartice koristi više od 990.000 građana. U odnosu na 2020. godinu to ne predstavlja neku značajniju promenu, reč je o umanjenju za oko pet odsto. Ne postoji precizan podatak o razlozima smanjenja, ali svakako znamo da su u proteklom periodu u upotrebu ušli i novi načini plaćanja, putem telefona, IPS QR koda i moguće je da je napredniji model plaćanja telefonom uticao na nešto manji broj korisnika kartica”, kaže generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Vladimir Vasić.

“Na dan 30. septembra 2021. u kašnjenju je bilo 56.459 korisnika kartica, što znači da duže od 60 dana nisu izmirili svoje obaveze. Ovaj broj čini pet odsto ukupnog broja korisnika, što predstavlja izvesno povećanje u odnosu na prethodnu godinu, kada je 4,3 odsto korisnika bilo u kašnjenju. Taj procenat i dalje se smatra veoma niskim u odnosu na ukupan broj korisnika”, ocenjuje generalni sekretar UBS-a.

Ako se govori o dozvoljenom minusu i kašnjenju građana u njegovom plaćanju, Vasić navodi da je na kraju septembra broj korisnika tekućih računa u kašnjenju povećan u odnosu na ovaj period 2020. godine. Iznos dozvoljenog prekoračenja smanjen je za 4,5 milijardi dinara.

Vasić je ukazao na to da se podaci o ukupno iskorišćenom dozvoljenom minusu menjaju svakodnevno, a praksa je pokazala da se on kreće oko 50 odsto ukupno odobrenog dozvoljenog minusa.

Dozvoljeni minus već niz godina važi za jednu od najskupljih bankarskih usluga, a kada je o kamatama reč, generalni sekretar UBS-a navodi da su se one septembra 2021. godine kretale u rasponu od 9,77 do 37,16 odsto.

Na pitanje u kojim slučajevima banke ukidaju ili smanjuju predviđeni dozvoljeni minus, Vasić naglašava da su uslovi korišćenja dozvoljenog minusa regulisani ugovorom između klijenta i banke.

Načelno govoreći, banke mogu da raskinu ugovor o dozvoljenom minusu u određenim slučajevima kao što su prestanak radnog odnosa klijenta, ukoliko na tekućem računu nema uplate zarade duže od 60 dana i slično. Banka može i da smanji iznos dozvoljenog minusa u slučaju nezadovoljavajuće kreditne sposobnosti korisnika, i u slučaju da dokumentacija koju je dostavio klijent nije potpuna ili istinita”, precizirao je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

(MONDO/Biznis.rs)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Hiho

Pravo na dozvoljen minus gubite ukoliko ste tuzili banku. A ovih 5% manje sto ne koristi karticu, otišli su ljudi.

special image