• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusi nude izgradnju nuklearke u Srbiji

Rusija nudi Srbiji mogućnost izgradnje nuklearne elektrane u Srbiji, izjavio je u Novom Sadu ruski ambasador Aleksandar Konuzin, prenela je Radio-televizija Vojvodine.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je u ponedeljak u Novom Sadu da je Rusija spremna da izgradi nuklearnu i druge vrste elektrana u Srbiji.

"Prvi razgovori na najvišem nivou su već obavljeni, a u nastavku bi trebalo precizirati taj veliki investicioni poduvhvat", rekao je Konuzin novinarima nakon sastanka u Privrednoj komori Vojvodine u Novom Sadu.

"Koliko mi je poznato Srbija je zainteresovana za razvoj nuklearne energetike. Kod vas postoji zakon koji zabranjuje korišćenje te vrste energije, pa sami morate da odlučite šta zapravo želite", dodao je ambasador.

Ruski diplomata je ukazao da bi Srbija najpre trebalo da promeni Zakon o energetici koji, za sada, isključuje mogućnost izgradnje atomskih centrala na teritoriji Srbije.

"Tek potom ćemo moći da realizujemo taj projekat, a spremni smo da sarađujemo sa Srbijom i u izgradnji drugih vrsta centrala", poručio je Konuzin.

Prema njegovim rečima, ukoliko se srpsko rukovodstvo odluči i za nuklearni razvoj energetike zvanična Moskva će biti spremna da, zajedničkim snagama, učestvuje u realizaciji tog značajnog projekta, ali i drugih poduhvata u pomenutoj oblasti.

Porptarol ministarstva rudarstva i energetike Milan Budimir odgovorio je Konuzinu da ono nije planiralo izgradnju nuklearnih centrala u Srbiji.

"U skladu sa moratorijumom koji zabranjuje izgradnju nuklearnih centrala, a koji je još na snazi, Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije nije preduzimalo nikakve radnje na planiranju, projektovanju i izgradnji nuklearnih postrojenja u Srbiji", rekao je Budimir agenciji Beta.

On je naglasio i da Vlada Srbije u okviru Strategije razvoja energetike do 2015. godine i Programa ostvarivanja te strategije nije planirala izgradnju nuklearnih centrala na teritoriji Srbije.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image