• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GDE PAMETNO ULOŽITI NOVAC TOKOM INFLACIJE: Zbog dodatne zarade mnogi se odlučuju za neku od ovih opcija

Autor Tamara Jovanović

Došlo je do drastičnog poskupljenja u čitavom svetu, a mnogi gledaju na koji način je u ovom periodu pametno investirati novac, ali i dodatno uštedeti.

 Banka, novac Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Goran Sivački

Mnogi zato gledaju gde bi mogli da investiraju svoj novac, uz mogućnost dodatne zarade. U svakom slučaju, ulaganje donosi i rizike od gubitka, te je veoma bitno da razmotrite sve opcije i dobro razmislite.

Kako je istakao Dušan Uzelac sa portala Kamatica, najbolje je da građani investiraju u ono šta se razumeju, kao i da treba da ulože na više mesta, bile to nekretnine, biznis, banka ili zlato.

Možda će vas zanimati

UPLATA PRIVATNE PENZIJE

Sve više građana se odlučuje da uplaćuje privatnu penziju Ova opcija mnogima se dopada, jer uplata nije fiksna i može da se razlikuje iz meseca u mesec. Zanimljivo, u odnosu na period od pre 11 godina, uplata privatne penzije je skočila za čak više od četiri puta.

Morate imati u vidu da penzija zavisi od toga koliko uplaćujete, te za 2.000 mesečno tokom 25 godina, možete očekivati isplatu na mesečnom nivou tokom 20 godina od oko 18.000 dinara. 

KRIPTOVALUTE, ALI UZ OPREZ

Kriptovalute su dostigle rekordu popularnost tokom pandemije koronavirusa. Mnogi investitori su tražili alternativu za zlato, a u poslednje vreme su zabeležile i rekordne vrednosti.

Vrednost bitkoina je skočila sa nekoliko hiljada dolara na više od 60.000. U nekim momentima su se dešavali i gubici, kada je zabeležen drastičan pad, te se savetuju svi koji se odluče za ovu investiciju, da budu dodatno oprezni.

ŠTEDNJA I INFLACIJE NA BERZI

Što se tiče štednje, ovde takođe treba biti oprezan, upravo zbog inflacije, koja je dostigla 6.6 odsto. Mnogi smatraju da baš zbog toga ona nije trenutno mnog isplativa ni u dinarima ni u evrima. Kamata na štednju u dinarima je oko 2.5 odsto godišnje, dok kada su u pitanju evri, ona ide u proseku oko 0.5 odsto godišnje, a od zarade se odbije i 15 odsto poreza. 

Sve popularnija je i trgovina akcijama na svetskoj berzi. Prema aktuelnim podacima, oko 10.000 naših državljana ulaže u proseku oko 5.000 evra. Međutim, iako su mnogi uspeli da profitiraju kupujući akcije inovativnih kompanija, poput Tesle, Epla, Fejsbuka, Gugla... S druge strane, mnogi su i gubili, i gubili, te je ovo još jedan od načina investiranja gde treba biti spreman na rizik.

OSIGURANJE

Polise životnog osiguranja su sve interesantnije građanima Srbije. Stručnjaci savetuju svima da se za ovo opredele zbog planiranja porodičnih finansija, a ne samo zbog trenutne zdravstvene krize.

Trenutno postoje razne opcije i što se tiče paketa osifuranja, ali i cene premije. Tako da se prosečna premija za neke osnovne rizike kreće se uglavnom oko 1.000 dinara ili 10 evra.

DODATNA UŠTEDA UZ SEZONSKE POPUSTE

Sve više građana Srbije prati akcije i popuste prilikom kupovine tehnike ili nameštaja. Njih je sve više, posebno tokom novogodišnjih i božićnih praznika, tokom vikedna, na dan isplate penzija... Na ovaj način možete uštedeti i do 15.000 dinara, ako se odučite za kupovinu skupljih uređaja.

Za vreme praznika je idealno i da promenite tarifni paket, ili kupite novi telefon, jer tada mobilni operateri utrkuju da zadrže stare i privuku nove korisnike, a vi na taj način možete dodatno da uštedite.

(MONDO/Blic Biznis)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Morf

Samo kriptovalute! Niste u gubitku osim ako ne prodate po nizoj ceni od one po kojoj ste kupili! Malo se edukujte ljudi i videcete da su kriptovalute buducnost,ovo je tek pocetak. Ko danas ulozi moze mu se visestruko vratiti za koju godinu,mozda i ranije. Manite se onih “jezda i dafina” prica,deo naroda koji je u takvu ociglednu prevaru verovao ni ne ocekujem da razume blockchain tehnologiju.

special image