• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OPREZ AKO KUPUJETE STAN - KRUŽI NOVA PREVARA! Možete ostati bez nekretnine, ali i OGROMNE svote novca

Autor Tamara Jovanović

Cena nekretnina u Srbiji drastično je skočila, a to su rešili da iskoriste i razni prevaranti.

 Prevare prilikom kupovine stana  Izvor: RTS/PrintScreen

Sudija Ivana Josifović navela je da je višestruka prodaja stanova najteža za kupce, ali da je poslednjih godina smanjena. Međutim, upozorila je da su sada popularni novi vidovi prevara, među kojima je najviše zastupljeno falsifikovanje dokumenata i da u lancu prevara mogu da učestvuju i službenici iz raznih državnih institucija.

Kako kaže, višestruka prodaja stanova je prethodnih godina najviše pogađala kupce, ali da se ona drastino smanjila zbog uvođenja softverskog sistema, u kojem su kompjuterski umrežene institucije koje overavaju ugovore i proveravaju nepokretnosti.

Možda će vas zanimati

Josifovićeva ističe da su trenutno najaktuelni vidovi prevare probijanje rokova za izgradnju i useljenje, kvalitet - jedan standard se dogovori drugi se dobije, a značajno je zastupljeno i falsifikovanje dokumenata, s obzirom na to da uključuje razne institucije i poverenje građana u te institucije čije javne isprave podrazumevaju tačnost tih podataka.

"Prevare su, u svakom slučaju, i predstavljanje činjenica onakvim kakve nisu ili prikrivanje činjenica koje bi bile značajne za odluku nekog u vezi sa prihvatanjem ugovora. U to sve se ubraja i lažno predstavljanje da je stan useljiv, da su dokumentacija i legalizacija u toku i slično", navodi Josifovićeva.

KO SVE UČESTVUJE U PREVARAMA

Kako je rekla Josifovićeva, u samu prevaru može da bude uključeno mnogo lica iz raznih oblasti koja se dodiruju sa građevinskom.

"Na prvom mestu su to agenti koji su prvi u dodiru s kupcima, oni ude, hvale nekretninu, moguće je da predstavljaju nižu cenu od realne nekretnina. Međutim, najveća odgovornost je na investitoru, on je taj koji zaključuje ugovor i koji kaže kolika je cena", rekla je Josifovićeva i upozorila da sve češće u tom lancu imaju ulogu i službenici iz raznih državnih institucija.

"Na prvom mestu mislim katastar, odnosno da postoji sprega, čuli ste da postoji i udruživanje radi izvršenja krivičnog dela, deluju organizovane kriminalne grupe i tzv. građevinska mafija, gde svako ima svoju ulogu u održavanju ili dovođenju u zabludu kupca, da na svoju štetu zaključi ugovor", naglasila je ona.

(MONDO/RTS)

Pročitajte i ovo

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bombon

Ova očito nije nikad ni kupila ni prodala stan. Kakve su ovo nebuloze kad postoji LIBRA od 2010 i svaka kupoprodaja se evidentira. Nije moguće prodati duplo, osim u novogradnji ako neko izmenja brojeve stanova dok još nisu gotovi. Katastar radi samo 4 dana mesečno, a primaju platu za ceo mesec i oni prave usporavanje kupoprodaje uknjiženih stanova. Oni su krivi jer koče sve pa i samu državu da ubira poreze. Sve ostalo funkcioniše kao sat i svako s mozgom uzme agenciju da ga vlasnik, koji prodaje sam, ne uvali s lošim papirima ili prevari oko starih neplaćenih racuna ili poreza na prethodne transakcije iste te nekretnine. Agencija ima dosta posla i obaveza oko jedne kupoprodaje, tako da je nepravedno napadati njih koji rade danju i noću i sve proveravaju, pre svega sebe radi da ne upadnu u kazne. Dakle ko što svako od nas hoće da je plaćen za ono što radi, tako treba platiti i agenciju koja plaća oglašavanje i pokazuje stanove, a usput ti plati i advokata i prijavi te na sve institucije, da se ti ne mlatiš po šalterima. Dakle malo mozga pri kupovini stana ili kuće!

Andrija

Kupujem stan bez posrednika, u startu muljaža i prevara, samo kupujem i prodajem sa posrednikom, čisti papiri i mirna bosna!

Kriminal

Ovaj problem traje decenijama i nikako da ga rese.Ako ne znas kopiras neki Scandinavski sitem i kraj.Ej bre ,o problemu se pricalo jos 2000 te godine pa to se uredi za par meseci.A problem katastra vuce iz komunistickog vremena i jos nije resen.

special image