• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GASI SE JOŠ MINIMUM 8 BANAKA U SRBIJI: Biće dodatnih spajanja i nestajanja sa tržišta, a razlog je samo jedan!

Autor Uroš Matejić

Optimalan broj banaka u Srbiji je od 15 do 18.

 Nestaće još banaka u Srbiji Izvor: Shutterstock/Yuliasis

Do pre neku godinu spajanje banaka je bila retkost na našem tržištu. U 2021. godinu ušlo je 26 banaka, trenutno u Srbiji imamo 23 banke, a već za godinu, dve, samo na osnovu merdžera i akvizicija koje su u toku biće ih samo 20. Proces konsolidacije u ovom sektoru koji je neprekidno trajao od početka 2000-ih (2000. godine bilo je čak 47 banki) poslednjih tri, četiri godine osetno se ubrzao.

Opportunity banka juče je promenila poslovno ime i od sad posluje pod imenom 3 banka. Nakon prošlogodišnje promene vlasničke strukture, rukovodstvo banke je donelo stratešku odluku o promeni imena ove finansijske institucije. Samo u prethodnih mesec do dva dana imali smo dva spajanja na tržištu.

Možda će vas zanimati

Ukrupnjavanje bankarskog tržišta dešava se već godinama unazad, međutim postalo je intezivnije u mesecima pre korone. Ipak, tržište i dalje "radi", poslednja akvizicija, je bila kada je Aik kupila Sberbanku. Odmah nakon toga objavljeno je i da će se kragujevačka Direktna banka pripojiti beogradskoj Eurobanci. Na Eurobanku biće preneti celokupna imovina i obaveze Direktne banke.

I tu nije kraj, jer pre neki dan objavljeno je da belgijska KBC banka i austrijska Rajfajzen banka (RBI) dogovorile su se prošle nedelje da KBC kupi 100% akcija Rajfajzen banke u Bugarskoj za nešto više od milijardu evra. RBI najavljuje da će novac od prodaje banke u Bugarskoj investirati u druge zemlje.

"Razlog je samo jedan. Danas ne možete biti banka, a da nemate i ne radite sve što radi i ima jedna velika banka. Praktično ne možete biti fokusirani samo na privredu ili samo na građane ili samo na poljoprivredu. Morate da radite sve, a to znači da imate i mrežu i sve ostalo što ima velika banka", kažu u jednoj banci i dodaju da će sigurno biti još integracija banaka u Srbiji i da se na tome već radi.

Dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić napominje da su procesi integracije na srpskom bankarskom tržištu očekivani i da treba računati na dalje povezivanje banaka i ukrupnjavanje.

Izvor: Stterstock/Pavel L Photo and Video

"Optimalan broj banaka u Srbiji je od 15 do 18. Procene pokazuju da je broj banaka u odnosu na naš broj stanovnika ali i BDP, iznad optimalnog, pa očekujem o u narednom periodu dalje integracije", ocenio je dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić.

Hanić dodaje i da na ukrupnjavanje tržišta i sve više akvizicija među bankama, utiču i novi trendovi, odnosno primena novih informacionih tehnologija, te sve češće korišćenje internet i mobilnog bankarstva. Sve to kako kaže, smanjuje potrebu za ljudstvom, ali i bankarskom mrežom.

Podsetimo, veliki broj banaka koje su postojale početkom 2000-ih godina, u međuvremenu je kroz akvizicije ili pripajanja, promenilo i nazive i korporativne boje. Mnoge od njih su otišle u istoriju, mnoge su promenile nazive i vlasnike.

Svi se dobro sećaju: Nacionalne štedionice, HVB banke, Metals banke, Credy banke, Continental banke, Novosadske banke, Niške banke, Panonske banke, Ju banke, Alfa banke, Laiki banke, Marfin banke...

(MONDO/Blic)

Možda će vas zanimati

Komentari 25

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mille

Konstante guzve,zastarela tehnologija i softver,male plate zaposlenih po bankama dovode do kolapsa u celom tom sistemu.

Ivke

Nema šta više da se uzme u zemlji koja je upala u dužničko ropstvo, od banaka će ostati samo šalteri za plaćanje kredita

Opusteno

@Ivke Na zapadu manje vise svi u kredite decenijama ,sasvim normalna stvar.Kakvo crno ropstvo.Kreditom sredili svoje kuce tip top i sada 60 godina nista ne renovira,eventualno kupi veliki bazen za dvoriste kojii ne kosta vise od 15 000 evra.Jedino menja belu tehniku svakih 10 godina posto nova ne trosi struju kao stara.

special image