U 2021. godinu ušlo je 26 banaka, trenutno u Srbiji imamo 23 banke, a već za godinu, dve, samo na osnovu merdžera i akvizicija koje su u toku biće ih samo 20. Proces konsolidacije u ovom sektoru koji je neprekidno trajao od početka 2000-ih (2000. godine bilo je čak 47 banki) poslednjih tri, četiri godine osetno se ubrzao.

Još jedna velika promena na tržištu banaka u Srbiji je u toku. Ukrupnjavanje bankarskog tržišta dešava se već godinama unazad, međutim postalo je intezivnije u mesecima pre korone. Ipak, tržište i dalje "radi", poslednja akvizicija, je bila kada je pre nekoliko dana Aik kupila Sberbanku. Nešto pre toga, objavljeno je da se spajaju Direktna i Eurobanka.

Kao što je već poznato, kragujevačka Direktna banka AD pripojiće se beogradskoj Eurobanci AD.

Najnovija velika transakcija i kupovina Sber banke od strane AIK banke dodatno će smanjiti boj finansijskih institucija na domaćem tržištu, ali kako ekonomisti tvrde - tu nije kraj.

"Procesi integracije na srpskom bankarskom tržištu su očekivani i treba računati na dalje povezivanje banaka i ukrupnjivanje. Optimalan broj banaka u Srbiji je od 15 do 18" kaže dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić, dodajući da se procena da izvesti uzimajući u obzir broj stanovnika i stepen razvijenosti Srbije.

Banka
Shutterstock/Yuliasis 

Hasan Hanić dodaje i da na ukrupnjavanje tržišta i sve više akvizicija među bankama, utiču i novi trendovi, odnosno primena novih informacionih tehnologija, te sve češće korišćenje internet i mobilnog bankarstva. Sve to kako kaže, smanjuje potrebu za ljudstvom, ali i bankarskom mrežom.

"Sve to ima i benefite jer akvizicije donose dobro i građanima i privredi i to prvenstveno kroz niže troškove po raznim osnovama. Kada je reč o privredi, veća banka ima znatno veći kreditni potencijal i mogućnost da finansira veće projekte. Uostalom banke udruživanjem povećavaju svoje kapacitete, ali posluju i racionalnije" zaključuje Hanić.

Podsetimo, preksinoć je obelodnjeno da je ugovor o prodaji Sber banke potpisan sa kompanijama AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska banka d.d. Kranj i Akri Jurop Sajprus limitid.

Ukupna vrednost ugovora je oko 500 miliona evra, a Sber banka je prodala banke u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Mađarskoj i Sloveniji.

(MONDO/Blic)