• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NESTAJU KAO NA TRACI, ALI TU NIJE KRAJ! Evo koliko banaka treba da ima Srbija

Autor Uroš Matejić

Dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić, objasnio je koliko optimalno banaka treba da ima Srbija

 Srbija treba da ima 15 do 18 banaka Izvor: MONDO/Goran Sivački/Motortion/iStockphoto/YouTube/Printscreen/kanal9tvns

U 2021. godinu ušlo je 26 banaka, trenutno u Srbiji imamo 23 banke, a već za godinu, dve, samo na osnovu merdžera i akvizicija koje su u toku biće ih samo 20. Proces konsolidacije u ovom sektoru koji je neprekidno trajao od početka 2000-ih (2000. godine bilo je čak 47 banki) poslednjih tri, četiri godine osetno se ubrzao.

Još jedna velika promena na tržištu banaka u Srbiji je u toku. Ukrupnjavanje bankarskog tržišta dešava se već godinama unazad, međutim postalo je intezivnije u mesecima pre korone. Ipak, tržište i dalje "radi", poslednja akvizicija, je bila kada je pre nekoliko dana Aik kupila Sberbanku. Nešto pre toga, objavljeno je da se spajaju Direktna i Eurobanka.

Možda će vas zanimati

Kao što je već poznato, kragujevačka Direktna banka AD pripojiće se beogradskoj Eurobanci AD.

Najnovija velika transakcija i kupovina Sber banke od strane AIK banke dodatno će smanjiti boj finansijskih institucija na domaćem tržištu, ali kako ekonomisti tvrde - tu nije kraj.

"Procesi integracije na srpskom bankarskom tržištu su očekivani i treba računati na dalje povezivanje banaka i ukrupnjivanje. Optimalan broj banaka u Srbiji je od 15 do 18" kaže dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić, dodajući da se procena da izvesti uzimajući u obzir broj stanovnika i stepen razvijenosti Srbije.

Izvor: Shutterstock/Yuliasis

Hasan Hanić dodaje i da na ukrupnjavanje tržišta i sve više akvizicija među bankama, utiču i novi trendovi, odnosno primena novih informacionih tehnologija, te sve češće korišćenje internet i mobilnog bankarstva. Sve to kako kaže, smanjuje potrebu za ljudstvom, ali i bankarskom mrežom.

"Sve to ima i benefite jer akvizicije donose dobro i građanima i privredi i to prvenstveno kroz niže troškove po raznim osnovama. Kada je reč o privredi, veća banka ima znatno veći kreditni potencijal i mogućnost da finansira veće projekte. Uostalom banke udruživanjem povećavaju svoje kapacitete, ali posluju i racionalnije" zaključuje Hanić.

Podsetimo, preksinoć je obelodnjeno da je ugovor o prodaji Sber banke potpisan sa kompanijama AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska banka d.d. Kranj i Akri Jurop Sajprus limitid.

Ukupna vrednost ugovora je oko 500 miliona evra, a Sber banka je prodala banke u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Mađarskoj i Sloveniji.

(MONDO/Blic)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

neofit

ono što vredi već je odavno opljačkano i odneto iz države, ovi se sad kolju oko ostataka...

Dzi

Nebitno je koliko ih je... Sve su iste Strane... izrazito Nepovoljne... Dosle nakon nato bombi...

321

JEDNA DRZAVNA JAKA BANKA I NIJEDNA VISE ....

special image