• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF šalje misiju u Dubai

U narednih nekoliko sedmica predstavnici MMF će posetiti Dubai kako bi se pobliže upoznali sa ekonomskim posledicama dužničke krize državnog konglomerata "Dubai Vorld" i merama potrebnim da se taj problem reši.

Traži se rešenje za finansijski slom

Međunarodni monetarni fond (MMF) je najavio da će u narednih nekoliko sedmica njegovi predstavnici posetiti Dubai kako bi se pobliže upoznali sa ekonomskim posledicama dužničke krize državnog konglomerata "Dubai Vorld" i merama potrebnim da se taj problem reši.

Direktor MMF-a za Bliski istok i Centralnu Aziju Masud Ahmed izjavio je da je najavljena poseta prilika za Fond da dopuni i zaključi svoju procenu ekonomske pozicije Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u 2009. godini, preneo je Rojters.

Dubai, jedan od emirata u sklopu UAE, nedavno je potresla kriza izazvana velikim dugovima kompanije "Dubai Vorld", čije se rukovodstvo trenutno sastaje sa poveriocima da bi pokušalo da odgodi naplatu 26 milijardi dolara dugova.

Dalje širenje krize, nakon sedam dana zabinutosti među stranim investitorima da bi dužnički problem Dubajia mogao da se loše odrzai na globalni finansijski sistem, izgleda da je zaustavljeno, ocenio je Ahmed.

Iako je zabrinutost splasnula kriza će, prema rečima međunarodnih finansijskih eksperata, verovatno imati dugotrajnije posledice po UAE i neke susede te malene zemlje u regionu Zaliva.

Zvaničnik MMF-a je rekao da će od sada poverioci, usled lošeg iskustva sa "Dubai vorldom", verovatno zahtevati više finansijske transparentnosti od državnih kompanija koje pokušavaju da uzmu kredite na osnovu svoje "društvene pozicije".

Dubai je saopštio da poseduje vrednu imovinu čiju zaštitu garantuje, kao što je aviokompanija "Emirati" koju neće prodati da bi namirio 26 milijardi dolara duga glavnih podružnica konglomerata "Dubai vorld", što obeshrabruje investitore pred pregovore tog državnog konglomerata i ključnih poverilaca.

Generalni direktor ministarstva finansija Dubaija Abdulrahman al-Saleh je najavio da bi "Dubai vorld", koji je u državnom vlasništvu, mogao da proda neku imovinu da bi finansirao otplatu duga, ali da država, koja je uzimala kredite da bi preobratila taj emirat od bezvodne pustinje u veliki trgovinski i turistički centar, neće sama pribeći otuđivanju imovine.

Ministar je naglasio da vlada Dubaija i "Dubai vorld" nisu isto i da najvrednije firme tog emirata, kao što su aviokompanija "Emirati", "Dubai aluminijum" (DUBAL) ili udeo Dubaija od 21 odsto u Londonskom tržištu akcija, neće učestvovati u rasprodaji imovine.

Vrednost ukupne imovine Dubaija mogla bi biti čak dva do četiri puta veća od duga, smatraju analitičari.

Agencija za kreditni rejting "Mudis" procenjuje dug tog emirata na oko 100 milijardi dolara.

Ostaje, međutim, nejasno šta bi "Dubai vorld" mogao prodati.

Ta posrnula grupacija je krajem prošlog meseca nagovestila kako planira da restrukturira dug od 26 milijardi dolara, između ostalog i prodajom imovine, ali je naglasila da njene podružnice "Istitmar vorld", "DP vorld" i "Džebel Ali Fri zoun" neće biti uključene u prodaju.

Četiri britanske banke zajedno potražuju od kompanije "Dubai vorld" pet milijardi dolara, što ih čini najvećom grupom stranih kreditora tog preduzeća.

Najveće potraživanje, između jedne i dve milijarde dolara, ima "Rojal benk ov Skotland", dok HSBC, "Standard Čarterd" i "Lojds benking grup" potražuju po jednu milijardu dolara, preneo je Rojters.

Najveći poverilac konglomerata "Dubai vorld" je banka "Emirats NBD" sa potraživanjem od tri milijarde dolara.

Podaci su pokazali da su britanske banke daleko više izložene potencijalno problematičnim potraživanjima u Dubaiju od njihovih globalnih konkurenata.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image