• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NA OVIM LOKACIJAMA SU STANOVI MNOGO JEFTINIJI: Evo kako možete da uštedite kupujući nekretninu - ipak postoji jedna CAKA

Autor Tamara Jovanović

Cene nekretna u Srbiji drastično rastu iz meseca u mesec, a na vrhu najskupljih su i dalje Beograd, Novi Sad i Zlatiborski okrug.

 Gde se mogu kupiti jeftiniji stanovi u Novom Sadu Izvor: MONDO/Milutin Vujičić

Kako kažu u agencijama za prodaju nekretnina, u novembru je u Novom Sadu zabeležen veliki broj prodaja. Cene su raznolike, a stanovi u određenim delovima grada su znatno jeftiniji.

Stručnaci navode da je u Novom Sadu je trenutno najniža cena po kvadratnom metru na Adicama, Klisi i Sajlovu. Neki od razloga za to su udaljenost od grada, manji broj marketa, kao i nepostojanje škola i vrtića. Neke od tih ulica i dalje nisu asfaltirane, te ima manji broj linija gradskog prevoza, ali će tokom narednih godina i svi ovi delovi da se urbanizuju.

Možda će vas zanimati

Pri kupovii stana ključnu ulogu ima i opremljenost nekretnine, te će oni u koje je potrebno dodatno ulaganje, odnosno renoviranje, svakako biti znatno jeftiniji. Međutim, treba imati na umu da je građevinski materijal poskupeo i do pet puta pa je budućim vlasnicima potrebno u proseku oko 200 do 300 evra po kvadratu za kompletno renoviranje, što ponekad može izaći mnogo skuplje nego što se činilo u startu. Ipak, i dalj ima onih kupaca koji žele da sami i po svom ukusu renoviraju budući stambeni prostor pa je to još jedan od razloga što kupuju takve nekretnine.

RENOVIRANJE SAMO DELA STANA VELIKA GREŠKA

Mnogi. želeći da prodaju nekretninu po višoj ceni, a da ne ulože mnogo, odlučuju da renoviraju samo deo stana, na primer samo kupatilo ili samo stolariju ili samo parket, što apsolutno nije dobro rešenje jer neće moći da ga naplate skuplje. Stručnjaci ističu da je ipak tada najbolje prodati stan u stanju kakav jeste bez bilo kakvog renoviranja.

VIŠI SPRATOVI - JEFTINIJI STANOVI

I u Novom Sadu važi pravilo da se povoljnije nekretnine najčešće nalaze na višim spratovima u zgradama gde nema lifta, zatim u potkrovlju, odnosno na poslednjem spratu ispod ploče, kao i u starijim zgradama i to bez obzira na lokaciju gde se objekat nalazi. I garaže koje su adaptirane u stambeni prostor, dvorišni stanovi i stanovi u kući, kao i nekretnine u suterenu smatraju se jeftinijim varijantama. Danas su povoljniji čak i stanovi sa lošim pogledom ili manjkom prirodne svetlosti.

Pored svega toga, i ulice igraju veliku ulogu, te su jeftinije nekretnine koje se nalaze blizu groblja, kojima je loš pristup do zgrade ili u neasfaltiranim ulicama. Cena je niža čak i u vrlo prometnim ulicama gde je zbog saobraćaja velika buka, a kupci mogu povoljnije da prođu ukoliko kupe stan na nižem spratu koji ima pogled na frekventnu ulicu. Dupleksi su takođe jeftiniji uglavnom zbog toga što je u stanu dosta kosina i takve nekretnine po pravilu imaju krovne prozore.

Inače, prosečna cena kvadrata na jeftinijim lokacijama kreće se između 1.000 i 1.139 evra.

(MONDO/mojnovisad.com)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image