• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POOŠTRENI USLOVI ZA ODLAZAK U PENZIJU: Evo šta se sve menja, jedna stvar će IPAK obradovati najstarije u Srbiji

Autor Tamara Jovanović

PIO fondu trenutno stiže sve veći broj zahteva za penzionisanje, jer se već od 1. januara 2022. godine, pojedini uslovi menjaju.

 Penzioneri Izvor: Mondo/Goran Sivački/RTS/Printscreen

Među zahtevima su pre svega žene, jer se svake naredne godine do 2032, za njih pomera starosna granica za penzionisanje.

Vladimir Stanković, direktor Sektora za ostvarivanje prava iz penzionog osiguranja, rekao je da ove godine i svih narednih, muškarci ostvaruju pravo na starosnu penzuju sa 65 godina života i najmanje 15 godina staža.

Možda će vas zanimati

Kako je objasnio, kod žena zavisi u kojoj godini se ostvaruje pravo na penziju, tako da se deo koji se odnosi na godine života pomera, odnosno povećava za po dva meseca narednih godina, ali da neće važiti za sve.

"U ovoj godini je uslov 63 godine i dva meseca i najmanje 15 godina staža, a već sledeće to će biti 63 godine i četiri meseca. Ako je neka žena rođena u novembru, ona može da planira odlazak u penziju sledeće godine", naveo je Stanković i objasnio da trenutno ona nema onih dva meseca, pošto se ostvarivanje prava na penziju gleda u odnosu na godinu u kojoj se ostvaruje pravo.

I KOD PREVREMENE ISTI SLUČAJ

Stanović dodaje da se i kod odlaska u prevremenu penziju  pravi razlika između muškaraca i žena, a zavisi i u kojoj kalendarskoj godini se odlazi u penziuju. Kako kaže sada je za muškarce 59 godina života i 40 godina staža. Već sledeće godine uslov je još šest meseci više.

"Žene ove godine, mogu u prevremenu penziju sa 58 godina i 4 meseca života i 39 godina i 4 meseca staža. Sledeće godine će se to povećati za po četiri meseca. Međutim, ne treba zaboraviti da će svaki mesec prevremenog penzionisanja  značiti i umanjene od 0.34 odsto, što znači da maksimalno umanjenje može biti 20.24 odsto od ukupne penzije", objasnio je Stanković.

POVEĆANJE PENZIJA

Pored svega ovoga, ima i lepih vesti. Stanković je najavio da će penzije od januara biti veće za 5.5 odsto po švajcarskoj formuli i da će sa tim povećanjem biti isplaćene tokom februara. On je naveo da postoji tendencija da građani nakon penzionisanja nastavljaju da se radno angažuju, što je, dodaje, lično opredeljenje i ne utiče na penziju.

"Od 2015. godine između 40.000 i 60.000 građana Srbije produžilo je radni odnos u dogovoru sa poslodavcem", istakao je on.

(MONDO/RTS)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Wall

Bruka i sramota! Najbolje da donesu Zakon da se radi do smrti. POD HITNO UKINUTI KAZNENE PENALE. Radis 40 godina a oni te zbog toga kaznjavaju?? Strasno.

Pipi

Laz i samo laz to mogu samo političari i zaposleni na državno jasle a privatnik te najuri i dobiješ 20,4 pošto umanjenje tj,16000d penziju sramno i žalosno što smo radili 40g ukinute KAZNENE penale

special image