• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STIŽE JOŠ JEDNO POSKUPLJENJE POČETKOM GODINE?! Vlada kriza u svetu - skočiće cena jedne od omiljenih namirnica Srba

Autor Tamara Jovanović

Nakon ovogodišnjeg poskupljenja velikog broja namirnica, čini se da nas ni naredne godine ne očekuju optimistične prognoze.

 Moguće poskupljenje kafe od naredne godine Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Analitičari ističu da su cene kafe dostigle 10-godišnji maksimum, a predviđaju da će se slična sitacija nastaviti sve do 2023. godine.

Ugovori o kafi za isporuku u decembru, u ponedeljak iznosili 2.34 dolara za 0.453 kilograma, dok su u na njujorškoj Interkontinentalnoj berzi dostigli čak 2.46 dolara, što je najviša cena od 2011. godine, kada je roba probila nivo od 3 dolara.

Možda će vas zanimati

Referentna cena Međunarodne asocijacije za kafu bila je 2.07 dolara u petak, što je za 85 odsto više nego godinu dana ranije. Ole Hansen, šef strategije robe u jednoj banci, istakao je za medije da je proteklih 12 meseci serija događaja dovela do ovakvog scenarija.

"Mislim da moramo da se fokusiramo na ono što se dešava u Brazilu ove godine, gde smo imali niske temperature, mraz koji je pogodio neke od oblasti rasta kafe, i imali smo period suše, to sve je ostavilo žetvu 2022. godine u pomalo nesigurnom stanju", rekao je Hasen i dodao da će se ovi nepovoljni vremenski uslovi odraziti i na prinos 2022, a potencijalno čak i 2023. godine.

Kako ističu analitičari, pored loših vremenskih uslova, uticaj na celukupnu situaciju imala su i globalna ograničenja ponude, jer su proizvođači i pržionice - kompanije koje prerađuju kafu, često locirane u različitim zemljama. Neizvesnost je i zbog toga što su krize u zemaljama koje su jedne od glavnih snabdevača. Etiopija je na ivici građanskog rata, dok Vijetnam beleži porast slučajeva kovida-19.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Antiprotivna

Najlosija je na snizenju 200 din....iskljucivo jer je drzava digla akcize.

special image